Home / Vijesti / BiH / ŠEMSUDIN DEDIĆ: Zatekao sam haos, ali osigurat ćemo redovne i fer poticaje!

ŠEMSUDIN DEDIĆ: Zatekao sam haos, ali osigurat ćemo redovne i fer poticaje!

Šemsudin Dedić, aktuelni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, na ovoj poziciji je naslijedio Jerka Ivankovića Lijanovića, koji se zbog brojnih malverzacija i nezakonitosti tokom svog četverogodišnjeg rada sada suočava s dvije optužnice. Dedić u intervjuu za naš list govori o haosu koji je zatekao, aktivnostima koje poduzima da bi stabilizirao stanje u Ministarstvu, te osigurao redovnu, fer i poštenu isplatu za poljoprivredne proizvođače.

Stara boljka

– Ministarstvo sam zatekao u dosta lošem stanju. Negativna percepcija javnosti stvorena je na osnovu konstantnih protesta poljoprivrednika, blokada saobraćajnica, negativnih revizorskih izvještaja koji su ukazivali na netransparentnost i brojne neusklađenosti poslovanja sa zakonskim i podzakonskim propisima.

U proteklih devet mjeseci uporedo smo vodili aktivnosti u dva pravca, stabilizaciji stanja i naknadnim kontrolama i provjerama. Utvrđene su brojne nepravilnosti. Ukinuli smo 68 rješenja na sjednicama Vlade po pravu nadzora, obustavili isplate od oko pet miliona KM, te donijeli rješenja o povratu budžetskih sredstava. U budžet FBiH ovih dana su po osnovu tih rješenja počele pristizati prve uplate. Uplaćeno je više od 56.000 KM. Ove aktivnosti se nastavljaju i dalje kako bi se vratilo povjerenje u sistem poticaja i na dobrobit javnosti i svih pravih poljoprivrednih proizvođača – kaže Dedić na početku našeg razgovora.

Nije nepoznato da su podjele poticaja upravo za vrijeme mandata Lijanovića, između ostalog, vršene po rodbinskoj, prijateljskoj, partijskoj liniji. Protiv bivšeg ministra će se uskoro u Tuzli voditi proces za nezakonitu podjelu poticaja, a potvrdi li Sud BiH optužnicu Državnog tužilaštva, suđenje će se u predmetu “Meso” voditi i na državnom nivou. Koji obim nezakonitosti ste zatekli u Ministarstvu, te šta je povodom toga poduzeto?

– Imidž Ministarstva bio je dobro narušen u proteklom periodu. Sve ono što su konstatirali revizori je obaveza Ministarstva da nedostatke i nepravilnosti pokuša otkloniti. Određene stvari su se iz godine u godinu pojavljivale u revizorskom izvještaju, a one nisu u potpunosti otklonjene.

Ono što je iz naše nadležnosti, nastojimo da radimo. Naknadne kontrole i ono što će se dešavati ubuduće ćemo pratiti. Svakako, ove aktivnosti koje provode nadležni pravosudni organi ne bih želio komentirati.

Pa dokle ste došli u uvođenju reda?

– Prilikom preuzimanja Ministarstva raniji ministar nije izvršio zvaničnu primopredaju iz razloga što nije mogao stati iza svih obaveza koje je Ministarstvo stvorilo. Ja sam o tome informirao Vladu i pokrenuli smo proces kontrola. Ukupna naslijeđena dugovanja po osnovu poticaja u poljoprivredi iznosila su oko 50 miliona KM. Mi smo u prošloj godini nastojali stabilizirati stanje na način da osiguramo kontinuitet isplata za poljoprivredne proizvođače, a što smo najvećim dijelom i postigli. Većina obaveza po osnovu programa iz prošle godine je izmirena, a uporedo s tim smo izmirili i iznos dugovanja za proizvodnju u iznosu od 7,3 miliona KM.

Dakle, ove obaveze od 50 miliona KM su sada smanjene, ali je proces provjera još u toku. Dosta je rješenja stavljeno van snage, a cijeli ovaj proces nastavljamo i dalje. Mora se znati da se s poticajima kasnilo devet i više mjeseci. Mi smo u prošloj godini uspjeli osigurati 11 do 12 tranši.

Ali, uzmu li se upravo u obzir ogromni dugovi prema poljoprivrednicima koji su stvarani u proteklim godinama, razna zakidanja, prebacivanja sredstava iz tekuće u narednu godinu itd., šta možete reći o trenutnom stanju te dinamici isplate poticaja poljoprivrednicima, budući da je budžet FBiH usvojen, a samim time i budžet Ministarstva od 68 miliona KM?

– Mi u ovoj godini očekujemo da se usvoji novi program. Imali smo staru boljku i problem da se program poticaja usvajao polovinom godine, a sredstva su se uglavnom trošila u drugoj polovini godine. Očekujem da ćemo ove godine osigurati sredstva našim poljoprivrednim proizvođačima kako bi ih imali na vrijeme, dakle u periodu sjetve, kada su im najpotrebnija, a ne u novembru ili decembru, kako je to bio slučaj ranije, kada je stvarana jedna nesigurnost. Nekada je bitnije da su ti poticaji redovniji od same visine. Želimo vratiti povjerenje i sigurnost poljoprivrednika.

Plavi dizel

Putem internetske stranice Ministarstva tražite prijedloge i sugestije u vezi s programom novčanih podrški za 2016., možete li nam reći kako ćete pripremiti kvalitetnije i efikasnije poticajne mjere u ovoj godini?

– Da, uputio sam dopis svim kantonalnim resornim ministarstvima, općinama, zadrugama, udruženjima, da dostave svoje prijedloge kako bi imali kvalitetnije i efikasnije poticajne mjere u ovoj godini na osnovu prošlogodišnjeg programa i pravilnika za proizvodnju. Vjerovatno ću sljedeće sedmice pozvati kantonalne ministre na sastanak da otvorimo ovu priču, a svakako kasnije dostaviti i nadležnim odborima za poljoprivredu, te ići u proceduru usvajanja na Vladi FBiH.

Svjesni smo šta, zapravo, znači oblast poljoprivrede za EU i njene članice. Gdje smo mi, prema Vašoj slobodnoj procjeni, u odnosu na ono što treba da bude standard u Evropi?

– Sama činjenica da je zajednička poljoprivredna politika EU i da se gotovo 40 posto budžeta iz EU izdvaja za poljoprivredu, govori o značaju ove oblasti. Nema ništa značajnije za jednu zemlju od održive proizvodnje hrane te očuvanja kvaliteta svojih voda i resursa. Značaj poljoprivrede u našoj zemlji počesto nije stavljen na mjesto gdje bi trebao biti.

Na državnom nivou trenutno nemamo usvojene poljoprivredne strategije. Nemamo usvojenih dokumenata poput programa ruralnog razvoja. Nismo uspostavili tzv. IPARD strukturu koja bi nam omogućila pristup EU fondovima. Počeli smo ispunjavati neke obaveze kada je riječ o izvozu mlijeka u EU.

semsudin-dedic-ministar-poljoprivrede-05-ss

Dedić: U prošloj godini uspjeli osigurati 11 do 12 tranši 

Obavezali smo se donijeti nove zakone o veterinarstvu, o hrani, izmijeniti zakone o poljoprivredi. Blizu smo rješenja za ova tri zakonska propisa. Moramo omogućiti pristup EU fondovima. Nijednom poljoprivredniku ne piše na čelu koje je nacionalnosti. On ima svoje potrebe, a one se ogledaju u podršci države na različite načine, pa i u zaštiti domaćeg proizvođača, te održivosti njegovog posla. Očekujem da će vremenom biti sve više snaga koje će željeti prohodnost svih onih dokumenata, strateških, zakonskih na državnom nivou, a kako bi našim poljoprivrednicima ostvarili bolje uvjete rada.

Koliko ste zadovoljni sadašnjom koordinacijom s državnim i entitetskim resornim ministrom?

– Spreman sam u bilo kojem terminu ili mjestu da se nalazimo i da što više stvari pokušamo delegirati i politici i nadležnim zakonodavnim organima. Jedna od tih stvari je i naša zajednička inicijativa za uvođenje plavog dizela. To znači da smo pokrenuli inicijativu za izmjenu Zakona o akcizama, a koja je prihvaćena od Vijeća ministara BiH i upućena prema Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje kako bi se izmijenio Zakon te na državnom nivou osigurala sredstva za uvođenje plavog dizela

Hoćemo li ikada riješiti trakavicu s Hrvatskom u vezi s trgovinskim dijelom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a što prvenstveno za bh. poljoprivredu stvara probleme?

– To je naša obaveza! Količine i vrste proizvoda koje će države članice EU izvoziti na tržište BiH bez plaćanja carina za nas nisu povoljne kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi. Kao što je poznato, BiH ranije nije zaštitila one poljoprivredne proizvode koji su za nas najosjetljiviji, a tu prije svega mislim na mlijeko, mliječne proizvode, meso. Očekujem i razumijevanje zemalja članica EU, ali i Hrvatske, bez obzira na njihove interese, da njihovi proizvođači plasiraju veći dio tih proizvoda u BiH. Za zemlju kakva je BiH, uz ovoliki broj nezaposlenih osoba, bilo bi pogubno dozvoliti te kvote koje su osnova sadašnjih pregovora. Naš je stav i prijedlog da fazno prilagođavamo te kvote uporedo s jačanjem naših poljoprivrednih proizvođača kroz koordiniranu podršku svih nivoa vlasti.

Svi koji su učestvovali u malverzacijama s izvozom mesa moraju biti sankcionirani

Kako komentirate otkriće da su tri kompanije raznim malverzacijama praktično ugrozile veoma dobar aranžman s izvozom mesa u Tursku, o čemu je SIPA dostavila izvještaj Tužilaštvu BiH?

– Svi oni koji su učestvovali u raznim malverzacijama vezanim za izvoz mesa trebaju biti sankcionirani. Jer, narušili su kako ugled zemlje tako su pokušali i ugroziti izvoz mesa u Tursku, koji je za mnoge poljoprivrednike velika šansa. Mislim da je više snaga koje neće dozvoliti ukidanje ovog značajnog projekta za našu poljoprivredu, ali u budućnosti taj pristup mora biti drugačiji.

Već imam neke inicijative od turskih i naših investitora, a koji su spremni uložiti svoj kapital. Jer ovaj projekt je pokrenut isključivo zbog proizvodnje. Bilo kakav prostor za trgovce, razne mešetare koji štete ugledu naše zemlje, treba spriječiti.

Čuo sam se s ministrom u Vladi Turske i predložio mu da ovaj projekt bude isključivo podržan na način da imamo farmere koje proizvode meso i da tačno znamo porijeklo tog mesa. Jer 15.000 tona mesa je prevelika količina koju mi nemamo, pa se tu otvara prostor za propuste. Njih moramo pod hitno spriječiti i drago mi je da su se nadležni organi uključiti u ovaj proces.

Treba nam stabilna većina

Možete li kao aktuelni federalni ministar, ali i bivši premijer USK te potpredsjednik SDA, ocijeniti aktuelnu političku situaciju u FBiH, političku podršku radu Vlade, te u konačnici rad izvršne vlasti u proteklih nekoliko mjeseci, nakon formiranja nove parlamentarne većine?

– Pretpostavka za dobar rad vlade je stabilna parlamentarna većina. Ona se mijenjala u proteklih devet mjeseci, koliko smo u mandatu. Za ovu Vladu su prioritet reformski procesi kako bi stvorili pretpostavke za brže rješavanje ekonomskih i socijalnih problema, ali i budućnost ove zemlje. Mislim da na tom putu svi moramo voditi socijalni dijalog, praviti kompromise. Svakako teret odgovornosti je na strankama koje čine parlamentarnu većinu.

izvor/avaz/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)