Home / Vijesti / BiH / DRAGAN ČOVIĆ: Zahtjev za članstvo BiH u EU predajemo u siječnju

DRAGAN ČOVIĆ: Zahtjev za članstvo BiH u EU predajemo u siječnju

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine obavezalo se da u siječnju 2016. godine preda zahtjev za članstvo BiH u EU, potvrdio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

 

Nakon današnje sjednice Predsjedništva Čović je rekao da postoje članice EU koje su kategorično protiv bilo kakvog proširenja Europske unije, ali da BiH može biti zadovoljna dinamikom izvršavanja pretpristupnih obaveza prema EU.

Istaknuo je da će s predstavnicima EU biti obavljeni razgovori o pojedinostima kao što je zahtjev za liberalizaciju trgovine, posebno kada je riječ o definiranim kvotama za mlijeko i mliječne prerađevine te meso i mesne prerađevine, ali da BiH želi u EU i NATO te da “moramo biti svjesni da ne postavljamo mi uvjete za članstvo, nego EU”.

Vjeruje da čak i ako BiH prihvati sve zahtjeve EU, bh. privreda neće pretrpjeti štete.

Precizirao je da je uspostavljen i koordinacijski mehanizam u koji je potrebno unijeti izmjene da bi njegova struktura bila usklađena s Ustavom, kao i proces donošenja odluka pojedinih tijela koja čine mehanizam.

Čović je naglasio da je Predsjedništvo danas usvojilo i Prijedlog proračuna BiH za 2016. godinu, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru i očekuje da će biti usvojen do kraja tekuće godine.

Nada se da će izmjene izbornog zakonodavstva biti izvršene do kraja veljače 2016.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

TRUMP-Cijelo vrijeme se borim protiv zlobnih ljudi i duboke države

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da se sve vrijeme bori protiv “duboke države” koju, …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)