Home / Vijesti / BiH / NAFTA U HERCEGOVINI Australska tvrtka želi tražiti naftu na području Mostara!

NAFTA U HERCEGOVINI Australska tvrtka želi tražiti naftu na području Mostara!

Australska naftna tvrtka „Key Petroleum” poslala je 11. prosinca na adresu Federalnog ministarstva energije i rudarstva FBiH pismo namjere u kojem ih informira da je zainteresirana za pregovore s vlastima FBiH o dodjeli koncesije za istraživanja nafte i plina na području Federacije. Ovu informaciju potvrdio je resorni ministar Nermin Džindić.

Predstavnici ove naftne kompanije sa sjedištem u australskom gradu Perthu već su boravili u listopadu u Sarajevu i Mostaru da bi sagledali situaciju s naftnim nalazištima u Federaciji, a o čemu su izvijestili i Vladu Federacije.

Oni su čelnicima Vlade predstavili i mapu BiH na kojoj je vidljivo na kojim područjima bi tražili naftu, a riječ je o području Mostara, Drvara, Glamoča i Livna. Za početak godine najavili su ponovni dolazak u Sarajevo da bi o svemu što transparentnije informirali Vladu FBiH. U pismu namjere, koje potpisuje izvršni direktor Kane Marshall, navodi se da su s istraživanjima spremni početi već u travnju 2016. godine.

Iz izvora bliskih Vladi Dnevni avaz saznaje da su u prvoj fazi istraživanja spremni uložiti i do 100 milijuna dolara, a kasnije bi ta ponuda u vezi s istraživanjima mogla iznositi i do pola milijarde dolara. Kako se navodi na internet-stranici ove tvrtke, riječ je o firmi u usponu koja ima pravo na istraživanje u velikim područjima zapadne Australije.

Odustajanjem „Shella” od projekta istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i plina na području Federacije, o čemu su krajem rujna službeno izvijestili Vladu Federacije, vlada premijera Fadila Novalića se obvezala da će ubrzo pronaći novog partnera.

Nedavno je iz Ministarstva energije najavljeno da će Vlada FBiH raspisati novi poziv za istraživanje nafte i plina u Federaciji. Pismo namjere koje su poslali Australci otvorilo je novu mogućnost, koju će vlasti zasigurno razmotriti.

Vlada Federacije BiH utvrdila je na posljednjoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, koji sad propisuje da Vlada FBiH svojim rješenjem imenuje stručni tim za vođenje pregovora i izradu ugovornog modaliteta, čiji članovi moraju biti stručne osobe iz oblasti geologije, rudarstva, energetike, ekologije, prava i ekonomije. Dosadašnje rješenje je propisivalo da će Vlada angažirati pravnu osobu kao stručnog konzultanta za pružanje konzultantskih usluga u postupku pregovora, vođenju pregovora i izradu ugovornog modaliteta.

Nova zakonska rješenja bila su potrebna jer je, nakon ranije raspisanih tendera, utvrđeno da nijedan ponuđač obično ne ispunjava tražene kriterije.

izvor/Avaz/
poslovnidnevik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)