Home / Nekategorisano / Samsung pristao Appleu isplatiti 548 milijuna dolara odštete

Samsung pristao Appleu isplatiti 548 milijuna dolara odštete

Korejski tehnološki div Samsung pristao je Appleu isplatiti odštetu od 548 milijuna dolara u sklopu tužbe koju je Apple pokrenuo prije par godina.

U zajedničkoj izjavi predanoj sudu u saveznoj državi Kaliforniji, dvije tvrtke su se složile kako će Samsung isplatiti odštetu prema odluci suda iz rujna. Ipak, Samsungovi predstavnici također su izjavili da će povratiti sav novac ako se odluka suda promijeni, a postoji mogućnost da će cijeli slučaj pokušati obraniti na Vrhovnom sudu, javlja New York Times.

“Razočarani smo odlukom suda da nastavi slušati Appleove nevjerojatno pretjerane tvrdnje o krađi patenta”, stoji u izjavi. “Pristali smo platiti Appleu, no i dalje smo uvjereni da naši proizvodi nisu krađa te ćemo i dalje nastaviti štititi naše intelektualno vlasništvo.”

Apple vs Samsung

Odgovor Applea se nije dugo čekao: “Ova odluka samo potvrđuje ono što su sudovi diljem svijeta otkrili: Samsung je svjesno ukrao naše ideje i kopirao naše proizvode.” Apple je također zahvalio sudu što je “poslao poruku da krađa nije u redu”.

Ova odšteta dolazi iz pravne bitke koja je počela još 2011. godine, nakon što je Apple tužio Samsung i zatražio odštetu od 2,5 milijarde dolara zbog krađe tehnologije i dizajna. Apple je spor dobio 2012. godine, no nakon godina žalbi i otezanja, dio slučaja je odbačen od strane suda.

Apple vs Samsung

Najsporniji element u cijeloj tužbi je Multi-Touch tehnologija koju je Apple patentirao prilikom izlaska prvog iPhonea 2007. godine, a gesta “pinch to zoom” koja se danas koristi na svakom smartphoneu je također Appleov izum. Bez obzira na sve, rasplet se ne očekuje ni u 2016. godini jer obje kompanije čeka civilna parnica pred porotom.

izvor/ Fortune/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)