Home / After Work / Mamić se može braniti sa slobode uz kauciju

Mamić se može braniti sa slobode uz kauciju

Izvršni predsjednik Dinama treba položiti 1,84 miliona eura, no ne smije kontaktirati sa svjedocima i raditi u klubu.

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić moći će se u nastavku istrage braniti sa slobode ako položi kauciju od 14 miliona kuna (1,84 miliona eura), no neće smjeti kontaktirati sa svjedocima i vršiti dužnost u zagrebačkom nogometnom klubu, odlučilo je u utorak izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Vijeće je odbacilo sve žalbe odbrane i hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) te potvrdilo raniju odluku sutkinje istrage prema kojoj Mamić, njegov sin Mario i dvojica osumnjičenih poduzetnika Sandro Stipančić i Igor Kroto istražni zatvor mogu zamijeniti kaucijom.

Uz Mamićevih 14 miliona kuna, Mariju Mamiću ranije je određena kaucija od pet miliona kuna (660.000 eura), Stipančiću od četiri miliona kuna (520.000 eura), a Kroti dva miliona kuna (260.000 eura).

Uz njih, osumnjičen je i čelnik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović, koji je odmah nakon pokretanja istrage pušten da se brani sa slobode.

Višemjesečni nadzor

Kad položi kauciju i izađe iz Remetinca, Mamić, osim što neće moći biti na dužnosti izvršnog predsjednika GNK Dinamo, tokom istrage neće smjeti kontaktirati sa svjedocima, među kojima je i njegov brat Zoran, Dinamov trener.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da ne zna hoće li Mamić garancije položiti u gotovini ili nekretninama.

No, sud će mu u svakom slučaju vratiti raniju kauciju od sedam miliona kuna (920.000 eura) koju je položio kada je pokrenuta prva istraga zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Nova USKOK-ova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora koji je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu finansija.

Takozvani porezni USKOK navodno je utvrdio da je iz Dinama posredstvom offshore kompanija od 2004. godine izvučeno više od deset miliona eura i pola miliona funti.

Upravo su za taj dio priče, prema sumnjama tužilaštva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhapšenih poduzetnika Kroto i Stipančić.

Mamiću će sud vratiti raniju kauciju od 920.000 eura koju je položio kada je pokrenuta prva istraga [Arhiva]

Izvor: Agencije

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)