Home / Vijesti / BiH / Luksuzni hotel u Sarajevu investitori iz Turske žele izgraditi do kraja 2016.

Luksuzni hotel u Sarajevu investitori iz Turske žele izgraditi do kraja 2016.

Turska grupacija Hedef Group koja planira izgradnju luksuznog hotela u Sarajevu, sa više od 500 soba, ukoliko se na vrijeme osiguraju sve potrebne dozvole, završetak radova planira do kraja naredne godine.
Hotel će graditi na teritoriji sarajevske općine Novi Grad, a u opticaju su dvije lokacije, obje uz glavnu saobraćajnicu. Prva je u blizini Općine u pravcu centra grada, a druga u blizini granice s općinom Ilidža. Ipak, tačno mjesto izgradnje bit će poznato nakon što investitori potpišu ugovor o kupoprodaji zemljišta, potvrdio je to za Klix.ba načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Hedef Group je kompanija s iskustvom kada je riječ o turizmu, a u gradu Alanyi imaju pet hotela visoke kategorije. S obzirom na povećan broj turista iz Turske u našoj zemlji, javljaju se i investitori koji žele ulagati u turističke potencijale. Prema prvim indicijama, nakon što se završi izgradnja hotela, posao bi trebalo dobiti više od 300 osoba.

“Hedef grupacija je ušla u proceduru registracije svog predstavništva u Bosni i Hercegovini, kako bi se investicija mogla realizirati. Što se tiče početka gradnje, investitori su spremni izgradnju početi odmah po okončanju administrativnih procedura, odnosno izdavanja građevinske dozvole za izgradnju hotela. Tačnije, želja investitora je da se izgradnja hotela završi u okviru jedne građevinske sezone i da prije zime naredne godine hotel bude otvoren, što bi, s obzirom na investiciju, bila izuzetna dinamika gradnje”, ističe Efendić.

Od nadležnih institucija se očekuje da budu ažurne prilikom izdavanja neophodnih dozvola, kako bi izgradnja počela što prije, a to će biti i svojevrstan test za državu ukoliko se želi prikazati kao pogodno područje za investicije.

“Mi smo kao općina uspjeli uvjeriti investitore da smo ozbiljan partner za velike projekte. Međutim, ja očekujem i od drugih institucija, koje su pored općine uključene u proceduru izdavanja dozvola za građenje, da budu u svom dijelu posla ažurni kako bismo kao država pokazali ozbiljnost za ovako velike projekte gdje neko izvana donosi i ulaže značajna finansijska sredstva u nešto što će ovdje ostati i što će uvijek krasiti naš grad. Tu prije svega mislim na saglasnosti komunalnih preduzeća i drugih kantonalnih institucija koje u proceduri izdavanja građevinske dozvole daju različite saglasnosti”, zaključuje Efendić.

izvor/klix.ba/
poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)