Home / Vijesti / BiH / Počeo zimski Diplomatski bazar u Sarajevu

Počeo zimski Diplomatski bazar u Sarajevu

Tradicionalni zimski dobrotvorni Diplomatski bazar, koji organizuju članovi diplomatske zajednice u BiH uz podršku Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID), održava se danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ove godine više od 40 ambasada učestvuje na bazaru, sa oko 200 štandova, a imaju i posebno iznenađenje, objavljuju i izdaju knjigu recepata. Na bazaru vlada pozitivna atmosfera i već je veliki broj građana došao da vidi, obiđe i proba različitu hranu koja svaka za sebe predstavlja različite zemlje širom svijeta.

Diplomatski bazar se održava u dvorani “Mirza Delibašić” na Skenderiji, a cilj je prikupljanje novca u dobrotvorne svrhe.

Sva sredstva prikupljena realizacijom ovogodišnjeg Diplomatskog zimskog bazara su namijenjena za pomoć četiri organizacije koje pomažu djecu s posebnim potrebama, djecu bez roditeljskog staranja i djecu čije su porodice u stanju socijalne potrebe.

Supruga turskog ambasadora u BiH Tomurcuk Erginay kazala je da su ove godine nastojali da budu što uspješniji i što bolji, barem onoliko koliko su to bili prošle godine.

“Nadam se da smo uspjeli da naš štand učinimo što većim, sadržajnijim kako bismo bili što uspješniji. Sadržajan je u smislu velikog asortimana robe, hrane i svih drugih proizvoda koji se mogu predstaviti kada je Turska u pitanju. Moram reći da je sve zastupljeno, od velikog broja različitih jela turske nacionalne kuhinje do različitih vrsta proizvoda za različite potrebe. Možemo govoriti o odjeći, suvenirima, kućnim potrepštinama…”, istakla je Erginay.

Napominje da su i prošlogodišnji bazar počeli sa velikim entuzijazmom i očekivanjima.

“Ove godine imamo isti cilj, a očekivanja su možda i veća. U svakom slučaju ovo nije uradila jedna osoba nego veliki tim. Veliki je broj proizvoda i donatora. Naravno da je osnovni cilj i prioritet ovog bazara da se skupi što više humanitarne pomoći”, poručila je Erginay.

Supruga britanskog ambasadora u BiH Caroline Ferguson kazala je da danas prodaju dosta ukusnih prehrambenih proizvoda.

“Na našem štandu kao i svake godine možete naći razne vrste džemova, britanskih proizvoda, kolačića i keksova. Također, možete pronaći proizvode sa zastavom Velike Britanije kao što su kape, blokovi, maramice, čarape…Imamo i jako puno knjiga, a i isto tako proizvoda za djecu kao što su knjige, DVD-ovi…”, istakla je Ferguson.

Poručila je da je osnovni cilj predstavljanja njihovih proizvoda da građani probaju njihove najbolje proizvode kroz kulinarska iskustva.

“Prodajemo i naše majice kao i majice koje najavljuju Božić. Pokušavamo da prenesemo atmosferu Velike Britanije”, dodala je Ferguson.

Nora Schiller, supruga ambasadora Švedske u BiH, izrazila je zadovoljstvo brojem učesnika na ovogodišnjem bazaru.

“Jako smo zadovoljni učešćem. Svake godine postajemo sve veći i veći. Ove godine imamo 200 stolova na bazaru. Ono što možete naći na našem stolu je tipična švedska hrana, mesne okruglice, marinirani losos…”, istakla je Schiller.

Kako kaže, i ranijih godina je vladalo veliko interesovanje za švedske proizvode, a ove godine očekuje dobre rezultate kada je bazar generalno u pitanju.

“Mislim da možemo očekivati dobre rezultate. Imamo ne samo 40 ambasada koje će zaraditi novac nego i knjigu recepata. Oko 35 ambasada je dalo recepte za ovu knjigu”, dodala je Schiller.

Karte koštaju pet konvertibilnih maraka, dok tiket za instant tombolu košta tri KM.

– poslovnidnevnik.ba-

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)