Home / Vijesti / Svijet / Kina daje 60 milijardi dolara za Afriku

Kina daje 60 milijardi dolara za Afriku

Kina će finansirati projekte u poljoprivredi, industrijalizaciji, smanjenju siromaštva, zdravstvu, kulturi, sigurnosti i zaštiti okoliša.

Dio novca će otići u finansiranje zaštite okoliša [EPA]

Službeni Peking obećao je 60 milijardi dolara za razvojne projekte u Africi koja je tu novu velikuinvesticiju Kine pozdravila sa zahvalnošću na kinesko-afričkom samitu u Johannesburgu.

“Kina je odlučila dodijeliti ukupno 60 milijardi dolara finansijske pomoći Africi, uključujući pet milijardi zajma s kamatnom stopom od nula posto i 35 milijardi zajma s povlaštenom kamatnom stopom”, najavio je predsjednik Xi Jinping u govoru na otvaranju samita.

Najavu je burnim pljeskom pozdravilo dvadesetak afričkih čelnika na samitu u Johannesburgu.

Najavljenom investicijom finansirat će se deset programa saradnje u tri godine: u poljoprivredi, industrijalizaciji, smanjenju siromaštva, zdravstvu, kulturi, sigurnosti i zaštiti okoliša.

Stručnjaci su ipak oprezni u ocjeni. “To je očito velika svota, no radi se uglavnom o zajmovima. Sve dok ne znamo kakav će biti rok otplate, teško je reći je li doista riječ o najvećem ulaganju dosad”, ocjenjuje Deborah Brautigan s Instituta Kina-Afrika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Glavni trgovinski partner Afrike

Peking je u okviru pomoći namijenio 143 milona eura hitne pomoći u hrani državama u kojma je žetva najteže pogođena vremenskim nepogodama izazvanima El Ninom.

Domaćin samita, južnoafrički predsjednik Jacob Zuba pohvalio je ekonomski potencijal kinesko-afričkog partnerstva.

Kina je glavni trgovinski partner Afrike i Afrika je jedno od glavnih tržišta za kineski uvoz i četvrto tržište za kineska ulaganja”, rekao je, te dodao da očekuje “pozitivne rezultate”.

U deset godina trgovinska razmjena Kine i Afrike otprilike se “udeseterostručila” i dosegnula je 300 milijardi dolara ove godine, procjenjuje kinesko-afrički industrijski forum. Kina ima više od milion svojih radnika i više od 2.000 preduzeća prisutnih u Africi.

No kineska su ulaganja pala za više od 40 posto u prvih šest mjeseci 2015. u odnosu na lanjsku godinu zbog usporavanja kineskog rasta te i Afrika trpi posljedice kineskog usporavanja, što se odražava na cijene afričkih sirovina.

Izvor: Agencije

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)