Home / Vijesti / BiH / Procjene: Rast stranih ulaganja i smanjenje nezaposlenosti u BiH do 2018. godine

Procjene: Rast stranih ulaganja i smanjenje nezaposlenosti u BiH do 2018. godine

U BiH bi, nakon očekivanog ekonomskog rasta od 2,5 posto u ovoj godini, ta stopa u narednoj godini trebalo da iznosi 3,1 posto, navodi se u najnovijem izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

 

Očekuje se i rast investicija sa 7,3 posto iz ove na 9,6 posto u sljedećoj godini, pri čemu bi ukupan rast domaće potražnje trebalo da u ovoj godini iznosi 2,3 posto, a u narednoj 2,9 posto.

U “Informaciji o perspektivama BiH 2016-2018. godina” navodi se i da uz ovaj prognozirani rast treba očekivati i pozitivne pomake na tržištu rada u BiH.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH do kraja godine predviđa smanjenje nezaposlenosti koje bi trebalo da bude praćeno porastom broja zaposlenih u procentu od 1,5 posto.

“U 2016. godini, uz pretpostavljeni ekonomski rast očekuje se nastavak pozitivnih dešavanja na tržištu rada, a u 2017. i 2018. godini predviđa se povećanje obima potražnje, investicija i trgovine, što bi trebalo da ima pozitivan uticaj na kreiranje novih radnih mjesta i uvećanje prosječnih neto plata”, navodi se u izvještaju.

Broj zaposlenih i nivo plata bi se mogli uvećati u svim područjima djelatnosti, a pretpostavlja se da bi ukupan broj zaposlenih u BiH u 2017. godini mogao da bude povećan za dva posto, odnosno do 2,1 posto u 2018. godini.

Očekuje se da bi prosječna neto plata mogla da u naredne tri godine bude povećana za 1,9, odnosno 2,1 posto.

Direkcija procjenjuje da bi direktna strana ulaganja u sljedećoj godini mogla da iznose od 880 do 930 miliona KM. Rast stranih investicija očekuje se i u 2017. godini, i to od 890 do 940 miliona KM, a strana ulaganja u BiH u 2018. godini mogla bi da iznose od 970 do 1,03 milijarde KM.

Za naredne tri godine prognozirana je potpuna normalizaciju ekonomskih prilika u BiH i na planu vanjskotrgovinske razmjene.

U ovoj instituciji smatraju da bi reformski procesi i unapređenje poslovnog okruženja, standardizacija, te veća diverzifikacija izvoznih tržišta trebalo da u znatnoj mjeri ojača izvoz iz BiH, čiji je očekivani rast u 2017. i 2018. godini od 6,7 do 7,4 posto.

Nosilac tog izvoza trebalo bi da bude prerađivačka industrija, u okviru koje bi uz tradicionalne izvozne grane dodatni doprinos trebalo da budu i ostale djelatnosti koje mogu da realizuju izvozni potencijal.

poslovnidnevnik.ba

 

izvor/SRNA

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)