Home / Vijesti / Svijet / Švicarska ukinula bankovnu tajnu za strance

Švicarska ukinula bankovnu tajnu za strance

Informacije o mogućim utajivačima poreza ubuduće će biti dostupne svim zemljama s kojima Švicarska ima sporazume.

Švicarska je dosad davala informacije o mogućim utajivačima poreza samo na izričit zahtjev drugih zemalja [Reuters-Arhiva]

Stranci koji imaju račune u švicarskim bankama ubuduće će imati više problema u skrivanju novca nakon što je gornji dom švicarskog parlamenta odobrio automatsku razmjenu bankovnih podataka s drugim zemljama.

Nova odredba, koju je već odobrio donji dom parlamenta, Švicarsku je dovela na nivo standarda Organizacije za privrednu saradnju i razvitak (OECD) i najbogatijih zemalja svijeta iz grupe G20.

Utajivači poreza

Švicarska je dosad davala informacije o mogućim utajivačima poreza samo na izričit zahtjev drugih zemalja, a ubuduće će takve informacije davati svim zemljama s kojima ima odgovarajuće bilateralne sporazume.

Dosad ih je sklopila s Evropskom unijom i Australijom, ali onaj s Evropskom unijom potpisan je u maju i na snagu će stupiti tek 2018. godine.

“To je još jedan udarac utajivačima poreza i još jedan veliki korak prema pravednijem oporezivanju u Evropi”, rekao je tada povjerenik Evropske unija za privredu i finansije Pierre Moskovici.

Podaci o klijentima koji će se razmjenjivati sa zemljama članicama EU-a uključuju imena i prezimena, datume rođenja, adrese, porezne identifikacijske brojeve, stanje računa i transakcije.

Izvor: Agencije

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)