Home / Vijesti / Svijet / Zašto su žene potrebne na rukovodećim pozicijama?

Zašto su žene potrebne na rukovodećim pozicijama?

Položaj žena u društvu neprestano mijenja, no posljednjih 100 godina učinjen značajan napredak. Žene su s pravom glasa dobile osnove zakonske ravnopravnosti, dok i danas borba za stvarnu ravnopravnost na društvenim razinama žena i muškaraca još uvijek traje.

Možda se jedna od „najžešćih“ borbi za ravnopravnost spolova u zapadnjačkim kulturama, pa tako i Hrvatskoj vodi na području gospodarstva, točnije borba žena na ravnopravnost na upravljačkim pozicijama u gospodarstvu.

Naime, muškarci još uvijek „vladaju“ gospodarstvom u tom segmentu, iako su istraživanja iz mnogih zemalja pokazala „da kompanije s većom reprezentacijom žena na višim upravljačkim nivoima imaju bolju organizacijsku i financijsku učinkovitost, te bolje korporativno upravljanje“ istaknuto je u „2010 Women's Report“. Očito je da su predrasude, stereotipi, tradicionalizam i razni oblici spolne diskriminacije jači od obrazovanja, znanja, iskustva i ambicije. No, ono što društva, ekonomije i politike zemalja, pa tako i kompanije očito ne percipiraju u potpunosti jest da blokiranje žena u napredovanju na najviše rukovodeće pozicije, samo zato što su žene „znači da su talenti žena neiskorišteni, ljudski kapital uzaludno potrošen, a kvaliteta osoba na najvišim pozicijama možda kompromitirana“ rečeno je u „2010 Women's Report“.

Prepoznavanje sposobnih žena

Brojne kompanije diljem EU-a sve više prepoznaju značaj spolne ravnoteže i uključenosti žena na najviše rukovodeće pozicije. Tako se 50-ak velikih europskih industrijalaca 2012. godine okupilo na „Europskom okruglom stolu industrijalaca“ (ERT), koji su razvili dvije inicijative za poboljšanje reprezentacije žena na vodećim položajima. Prva inicijativa odnosi se na sudjelovanju članica ERT-a u predlaganju kandidatkinja za bazu podataka koja bi sadržavala podatke o ženama za neizvršne položaje, a koje bi u budućnosti mogle biti dobre kandidatkinje za izvršne položaje u odborima kompanija. Druga inicijativa odnosi se na dobrovoljno poticanje i targetiranje žena na neizvršnim položajima kao potencijalne kandidatkinje za izvršne položaje.

I druge kompanije diljem EU-a poduzimaju određene mjere kako bi povećale broj žena na izvršnim pozicijama, odnosno odborima, uz uključivanje muškaraca u cijeli proces, kako se s druge strane ne bi stvorila spolna diskriminacija naspram muškaraca.

Mjere obuhvaćaju predanost menadžmenta u promjeni korporativne kulture, detaljna istraživanja o zaposlenim ženama i muškarcima u pojedinim kompanijama, te identificiranje problema. Također, tu su i programi koji podržavaju napredovanje žena uz pomoć mentorstva, sponzoriranja, stažiranja na razini odbora, treninge za vodeće pozicije.

Usmjereni su isto tako na identificiranje problema, uz stvaranje ciljeva kako bi se riješili problemi diskriminacije, uz nadziranje provedbe, i na kraju mjere koje bi trebale ženama i muškarcima pomoći da usklade poslovne i privatne obaveze pomoću fleksibilnijeg radnog vremena i rada kod kuće, te organiziranje brige o djeci kada su roditelji na poslu.

Što se još može učiniti?

1. Podizanje svijesti o predrasudama (svjesnima i nesvjesnima) – Opasnije su one nesvjesne predrasude, jer se mnogo teže identificiraju, usađene su u ljudsku svijest i vrlo teško se mijenjaju.

2. Organizacija programa i poduzimanje mjera za suzbijanje neravnopravnosti – Poduzimanje konkretni mjera unutar zakonskih okvira, uz sankcijske mjere. Poticanje onih koji rade na suzbijanju neravnopravnosti kroz financijske olakšice i druge beneficije. Organizacija programa koji educiraju i potiču ravnopravnost na svim razinama.

3. Ravnopravnost se tiče i muškaraca i žena – Ravnopravnost nije jednosmjerna ulica u kojoj žene „samo nešto zahtijevaju“. Ravnopravnost je svijest i način života svih osoba u zajednici. Podići svijest da neravnopravnost utječe i na muškarce i žene, kulturu, gospodarstvo, kvalitetu života, obiteljski život…

4. Promoviranje spolno ravnopravne radne okoline – I žene i muškarci imaju svoje prednosti i nedostatke kada su u pitanju rukovodeće pozicije. Simbiozom dobrih osobina i muškaraca i žena, mogu se postići još veći uspjesi.

izvor/akta/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)