Home / After Work / Oprezno sa sladoledom! Ako želite izbjeći trovanje pripazite na sljedeće.

Oprezno sa sladoledom! Ako želite izbjeći trovanje pripazite na sljedeće.

Najpopularniji desert u ljetnim mjesecima svakako je sladoled koji se već u najrazličitijim varijantama nudi u trgovinama, slastičarnicama, ali i na ulici, i teško mu je odoljeti.
No, stručnjaci upozoravaju da je sladoled vrlo osjetljiva hrana koja je često uzrok crijevnih problema kod ljudi i stoga zahtijevaju posebne uvjete skladištenja i higijensko rukovanje.

Bakterije u sladoledu i drugim smrznutim desertima koje uzrokuju ozbiljne infekcije najčešće su Salmonella lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Enterobacteriaceae. Trovanje sladoledom može biti ozbiljno, ponekad čak i smrtonosno, a posebno su osjetljive starije osobe i djeca, koja su i najveći ljubitelji sladoleda.

Problem je što kozumirajući sladoled obično nema nikakvih znakova koji bi upozoravali da se baš u vašoj kuglici krije opasni uzročnik bolesti.
Tek nekoliko sati nakon što ste se ugodno osvježili pojavljuju se tipični znakovi trovanja kao što su: mučnina, povraćanje, tupi bol u trbuhu, proljev, glavobolja.
Da biste na najbolji način sačuvali kupljeni sladoled i tako izbjegli trovanje, stručnjaci su sastavili nekoliko korisnih savjeta kojih se treba pridržavati.

– Kad planirate kupiti sladoled, učinite to tek na kraju kupovine.
– Obratite pažnju na ambalažu proizvoda koji kupujete. Ona na dodir mora biti čvrsta i zamrznuta. Ako je proizvod mekan na dodir, znači da nije pohranjen na odgovarajućoj temperaturi. U tom slučaju upozorite prodavača, jer se zna dogoditi da se i frižideri pokvare, ostanu otvoreni ili se pak sladoledi pokvare tijekom transporta.
Rok trajanja

– Kupljeni sladoled odvojite od drugih namirnica koje ste kupili i po mogućnosti odmah spremite u izolirane torbe ili mini prijenosne hladnjake koji će ga zamrznutog sačuvati do kućnog hladnjaka jer ćete tako izbjeći izlaganje sladoleda visokim temperaturama.
– Kod kuće sladoled odmah pohranite u zamrzivač.
– Rastopljeni sladoled nikada ponovno ne zamrzavajte, što je vrlo česta greška.
– Provjerite rok trajanja i konzumirajte samo sladoled kojemu nije istekao rok upotrebe.

– Kupljeni sladoled čuvajte isključivo u originalnoj ambalaži koja mora biti dobro zatvorena.
– Sladoled ne spremajte u zamrzivač zajedno sa drugim namirnicama koje bi mogle utjecati na njegov okus i miris.
– Prilikom serviranja poštujte pravila higijene ruku i pribora kojim se služite.
– Kupujete li sladoled u slastičarnici ili na ulici, obratite pažnju na higijenu prodajnog prostora i prodavača koji bi morali voditi računa o čistoći pribora, ali i odvojenoj manipulaciji sladoledom i novcem koji je prijenosnik cijelog spektra uzročnika bolesti.
– Ako primijetite nepravilnosti, upozorite prodavača ili sanitarnu inspekciju, kako biste zaštitili sebe i druge.
– Ako se nakon konzumiranja sladoleda pojave neke od nabrojenih tegoba i traju dulje vrijeme, svakako posjetite liječnika.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

‘PREVIŠE IH JE‘ Pucaju internet kabeli u Njemačkoj, ljudi na rubu živčanog sloma, a krivci su sasvim neočekivani

Ministarstvo okoliša kaže da je u kontaktu sa znanstvenicima i drugim zemljama kako bi dobili …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)