Home / After Work / Oprezno sa sladoledom! Ako želite izbjeći trovanje pripazite na sljedeće.

Oprezno sa sladoledom! Ako želite izbjeći trovanje pripazite na sljedeće.

Najpopularniji desert u ljetnim mjesecima svakako je sladoled koji se već u najrazličitijim varijantama nudi u trgovinama, slastičarnicama, ali i na ulici, i teško mu je odoljeti.
No, stručnjaci upozoravaju da je sladoled vrlo osjetljiva hrana koja je često uzrok crijevnih problema kod ljudi i stoga zahtijevaju posebne uvjete skladištenja i higijensko rukovanje.

Bakterije u sladoledu i drugim smrznutim desertima koje uzrokuju ozbiljne infekcije najčešće su Salmonella lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Enterobacteriaceae. Trovanje sladoledom može biti ozbiljno, ponekad čak i smrtonosno, a posebno su osjetljive starije osobe i djeca, koja su i najveći ljubitelji sladoleda.

Problem je što kozumirajući sladoled obično nema nikakvih znakova koji bi upozoravali da se baš u vašoj kuglici krije opasni uzročnik bolesti.
Tek nekoliko sati nakon što ste se ugodno osvježili pojavljuju se tipični znakovi trovanja kao što su: mučnina, povraćanje, tupi bol u trbuhu, proljev, glavobolja.
Da biste na najbolji način sačuvali kupljeni sladoled i tako izbjegli trovanje, stručnjaci su sastavili nekoliko korisnih savjeta kojih se treba pridržavati.

– Kad planirate kupiti sladoled, učinite to tek na kraju kupovine.
– Obratite pažnju na ambalažu proizvoda koji kupujete. Ona na dodir mora biti čvrsta i zamrznuta. Ako je proizvod mekan na dodir, znači da nije pohranjen na odgovarajućoj temperaturi. U tom slučaju upozorite prodavača, jer se zna dogoditi da se i frižideri pokvare, ostanu otvoreni ili se pak sladoledi pokvare tijekom transporta.
Rok trajanja

– Kupljeni sladoled odvojite od drugih namirnica koje ste kupili i po mogućnosti odmah spremite u izolirane torbe ili mini prijenosne hladnjake koji će ga zamrznutog sačuvati do kućnog hladnjaka jer ćete tako izbjeći izlaganje sladoleda visokim temperaturama.
– Kod kuće sladoled odmah pohranite u zamrzivač.
– Rastopljeni sladoled nikada ponovno ne zamrzavajte, što je vrlo česta greška.
– Provjerite rok trajanja i konzumirajte samo sladoled kojemu nije istekao rok upotrebe.

– Kupljeni sladoled čuvajte isključivo u originalnoj ambalaži koja mora biti dobro zatvorena.
– Sladoled ne spremajte u zamrzivač zajedno sa drugim namirnicama koje bi mogle utjecati na njegov okus i miris.
– Prilikom serviranja poštujte pravila higijene ruku i pribora kojim se služite.
– Kupujete li sladoled u slastičarnici ili na ulici, obratite pažnju na higijenu prodajnog prostora i prodavača koji bi morali voditi računa o čistoći pribora, ali i odvojenoj manipulaciji sladoledom i novcem koji je prijenosnik cijelog spektra uzročnika bolesti.
– Ako primijetite nepravilnosti, upozorite prodavača ili sanitarnu inspekciju, kako biste zaštitili sebe i druge.
– Ako se nakon konzumiranja sladoleda pojave neke od nabrojenih tegoba i traju dulje vrijeme, svakako posjetite liječnika.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)