Home / EU / PLAĆE U NJEMAČKOJ ĆE RASTI U TRI FAZE: Dobra vijest i za radnike bez ugovora za stalno

PLAĆE U NJEMAČKOJ ĆE RASTI U TRI FAZE: Dobra vijest i za radnike bez ugovora za stalno

Radnici zaposleni na određeno vrijeme (Zeitarbeit ili Leiharbeit) u Njemačkoj u budućnosti će biti bolje plaćeni. Nakon povećanja minimalne satnice, sindikati i poslodavci dogovorili su se da će prilagoditi kolektivne ugovore za ove zaposlenike.

 

Radnici na određeno vrijeme u Njemačkoj trebali bi dobiti više novca. Kolektivnim ugovorom za privremeni rad Njemačkog saveza sindikata (DGB), Savezne udruge poslodavaca pružatelja kadrovskih usluga (BAP) i Interesne skupine njemačkih agencija za privremeno zapošljavanje dogovoreno je usklađivanje kolektivnih ugovora o plaćama za ove zaposlenike.

Prema sindikalnim informacijama, novi sindikalni ugovor vrijedi za oko 98 posto zaposlenih, točnije njih oko 780.000 u Njemačkoj. Korekcija kolektivnog ugovora je postala neophodna nakon što je Bundestag odlučio povećati zakonsku minimalnu satnicu na 12 eura, koja će stupiti na snagu od 1. listopada ove godine.

Plaće će rasti u tri faze

Prema riječima Stefana Körzella, člana uprave DGB-a i glavnog pregovarača za na strani zaposlenika ostvareno je ukupno povećanje plaće od 24,1 posto za najnižu platnu skupinu tijekom trajanja kolektivnog ugovora.

Sukladno tome, plaće će rasti u tri faze – prvo na 12,43 eura 1. listopada ove godine, zatim na 13,00 eura 1. travnja 2023. i u trećem koraku na 13,50 eura 1. siječnja 2024.
Za platne grupe 2a i 2b dogovorena su povećanja od ukupno 19 odnosno 16 posto – također u tri faze: u listopadu prvotno na 12,63 ili 12,93 eura, u travnju iduće godine na 13,20 ili 13,50 eura te 1. siječnja 2024. zatim na 13,80 ili 14,15 eura.

Prema Körzellu, važna tvrdnja sindikata bila je nastavak postizanja značajnog jaza u odnosu na zakonsku minimalnu plaću u nižim platnim razredima.

Rečeno je da će se na jesen pregovarati o platnim skupinama od 3 do 9. Privremeni rad jedan je od sektora s najvećom pokrivenošću kolektivnim ugovorom u Njemačkoj.

Privremeni rad nastaje kada agencija za privremeni rad (iznajmljivač) potpiše radni odnos sa zaposlenikom na ograničeno vrijeme, kojeg uz naknadu šalje drugoj tvrtki (najmodavcu)./fenix/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)