Home / Vijesti / BiH / Šmit: Vlasti RS potkopavaju BiH, Hrvati podižu avet ratne težnje za trećim entitetom

Šmit: Vlasti RS potkopavaju BiH, Hrvati podižu avet ratne težnje za trećim entitetom

Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, u svom izvještaju koji će predati Savjetu bezbjednosti UN-a naveo je da vlasti Republike Srpske rade na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija te da paralizuju državne institucije blokirajući njihovu sposobnost rada i odlučivanja.

U izvještaju koji su objavili pojedini mediji navode se i konkretne aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa Zakonom o lijekovima RS, zatim Zakona o imovini, te Zakona o VSTS-u Republike Srpske.

“Vlasti Republike Srpske još uvijek aktivno rade na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija, a time i Opšteg okvirnog sporazuma za mir. S jedne strane, izabrani i imenovani iz Srpske u državne institucije nastavljaju paralizovati te insitutcije”, napisao je Šmit ističući da je rezultat toga da zakonodivani učinak ne postoji, reforme, uključujući i one potrebne za napredak prema EU su u zastoju dok su međunarodni sporazumi na čekanju.

U svom izvještaju, Šmit se osvrnuo i na proslavu Dana Republike Srpske 9. januara u Banjaluci te na proteste ljudi koji su se okupili ispred OHR-a tražeći od međunarodne zajednice da reaguje.

Takođe, Šmit je utvrdio i da su se članovi Predsjedništva BiH razišli oko ukrajinske krize te da je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, bojkotovao sjednicu Predsjedništva BiH nakon što su druga dva člana odbila raspravu o tom pitanju.

Naveo je i da je morao reagovati kada je riječ o Zakonu o državnoj imovini te da je u nekoliko gradova u Srpskoj bilo incidenata usmjerenih prema manjinskim zajednicama i to oko pravoslavnik i praznika RS u januaru.

Šmit je naveo i da su političke turbulencije u BiH najvidljivije u Predsjedništvu BiH, jer su različiti stavovi Dodika s jedne strane te druga dva člana Željka Komšića i Šefika Džaferovića sa druge strane.

Dio izvještaja Šmit je posvetio i izborima i odnosima između Bošnjaka i Hrvata te da je nedostatak dogovora potaknuo hrvatske stranke na sumnjaju u održavanje Opštih izbora 2022. godine.

“Hrvatski politički predstavnici su sugerisali da bi teritorijalna reorganizacija mogla biti potrebna, podižući avet ratne težnje za trećim entitetom”, napisao je Šmit.

Kada je riječ o Vladi Federacije BiH, Šmit navodi da još nema dogovora o imenovanje nove Vlade FBiH niti o imenovanju ministara koji nedostaju ali da se ona ipak redovno sastaje i donosi odluke.

U svom izvještaju, Šmit je optužio i Marinka Čavaru, predsjednik FBiH, da opstruiše izbor sudija Ustavnog suda Federacije BiH./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)