Home / Ličnosti / Vučić: Glasali smo za rezoluciju UN, ali ne za sankcije Putinu i Lavrovu

Vučić: Glasali smo za rezoluciju UN, ali ne za sankcije Putinu i Lavrovu

Kriza zbog rata u Ukrajini je nešto što na dramatičan način pogađa Srbiju, istakao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je prenio da je Srbija suočena sa ogromnim pritiskom u kojem malo ko želi da čuje argumentaciju, malo koga interesuje šta se događalo 1999.

Vučić je, na početku obraćanja građanima, kazao da mu je bilo vrlo teško da sistematizuje ono što je htio građanima da kaže, dodajući da mu nikada nije bilo teže u posljednjih 10 godina.

Rekao je da će predstaviti probleme sa kojima se suočava zemlja, mjere koje može da preduzme kao suverena zemlja u zaštiti privrede i potrošača. Ukazao je da nije lako, na uticaj politike na ekonomiju, pritiske kojima je izložena zemlja i svega što tek predstoji.

“Od petka kada sam se poslednji put obratio dogodile su se brojne promene, ceo svet je postao drugačiji za samo tri do pet dana. Bukvalno više ništa nije isto. Sve ono što smo živeli do juče, mislili da smo znali, ođednom više ne liči na ono kroz šta prolazimo danas. Dogodile se tektonske promene na svetskoj političkoj sceni”, naglasio je Vučić.

Srbija se, prema njegovim riječima, nalazi u izuzetno teškoj situaciji.

Danas manje nego ikada postoji razumevanje za poziciju Srbije, i našeg naroda bilo gde u svetu. Nije pitanje naše principijelnosti, ispravnosti našeg stava, već gotovo neverovatnih okolnosti koje su nas dovele u veoma tešku situaciju “, kazao je on.

Vučić je prenio da je u proteklih 48 sati razgovarao lično sa brojnim predstavnicima država i institucija.

Ne postoji predstavnik ni jedne važnije države da nismo razgovarali sa njim. Lično sam razgovarao sa predsednicom Evropske komisije, predstavnicima EU, SAD, Nemačke, Francuske i drugih zemalja. Razmenjivao sam poruke sa svima oko svih važnijih pitanja od našeg glasanja za rezoluciju u UN i sankcijama Rusiji”, prenio je on građanima.

Srbija je izložena ogromnom pritisku, ističe, u kojem nije pitanje, kako kaže, može li pojedinac nešto da izdrži ili ne, već što se suočava sa činjenicom da malo ko želi da čuje našu argumentaciju, malo koga interesuje šta se događalo 1999.

Zahvalio se predsjednici Evropske komisije i predsjedniku Evropskog savjeta, ali i predstavnicima SAD što su želeli da ga saslušaju jer, kaže, vidi i zna, da njihova javna mnjenja nemaju strpljenja ni trpeljivosti da čuju bilo kakav uravnoteženiji stav od najtvrđe mogućeg protiv Rusije.

Ukazao je da se Srbija danas na sjednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, ali je istakla da nije ovo prvi rat i sukob, odnosno napad na suverenu zemlju.

Nismo mogli i smeli to da prećutimo”, kazao je on dodajući da se u tekstu rezolucije ne pominju bilo kakve sankcije Rusiji.

“Srbija je u prethodnim danima čuvala svoju poziciju, i od ukupno 13 akata glasali smo za 4 akta, za 9 nismo mogli da glasamo, pošto su u pitanju deklaracije o uvođenju sankcija ruskom bankarskom sektoru. Ili uvođenju sankcija Putinu i Lavrovu. Pridruživali smo se u svakom trenutku kada je bilo pitanje osude rušenja teritorijalnog integriteta”, dodao je Vučić.

S naše strane je važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice UN”, poručio je Vučić./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)