Home / Vijesti / BiH / Novalić: Građani trebaju imati povjerenja u Vladu FBiH, 20 miliona KM za robne rezerve

Novalić: Građani trebaju imati povjerenja u Vladu FBiH, 20 miliona KM za robne rezerve

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je na današnjoj tematskoj sjednici u Mostaru i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog budžeta za 2022. godinu u iznosu gotovo šest milijardi KM. Ovogodišnji budžet veći je za šest posto od prošlogodišnjeg odnosno za više od 116 miliona KM.

Na sjednici su razmatrane i mjere koje je potrebno poduzeti za rješenje moguće eventualne krize za ekonomiju uzrokovanu invazijom Rusije na Ukrajinu. Razmatrane su i informacije za prevazilaženje krize koji su pripremila resorna ministarstva, javna preduzeća i agencije.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u obraćanju nakon tematske sjednice naglasio je da nema razloga za zabrinutost građana te da su svi kapaciteti u funkciji.

Danas nas prizori iz Ukrajine vraćaju tri decenije unazad uoči 1. marta kada proslavljamo Dan nezavisnosti. Naša država počiva na temeljima onih koji od borbe nisu odustajali ni kad je bilo najteže, koji su za svoju domovinu doslovno dali sve. Danas dok gledamo scene užasa iz napadnute Ukrajine, misli nam se vraćaju na najgori period rata koji je razorio domovinu i nanio bol mnogima”, kazao je Novalić, dodajući da građani BiH suosjećaju sa žrtvama agresije.

Naglasio je da se građani sjećaju najtežih i najbolnijih trenutaka kroz koje su prolazili četiri godine devedesetih godina braneći živote, ognjišta i državu, a danas kroz to prolaze neki drugi Evropljani, ali i svi građani svijeta.

Osudio je napad na Ukrajinu i izrazio iskreno saosjećanje i solidarnost s narodom Ukrajine, ali je kazao da istovremeno postupaju odgovorno i bez odlaganja jer je njihova obaveza promptno odgovoriti na novu svjetsku krizu, još jednu u nizu.

Prvi smo nivo vlasti koji je sazvao posebnu sjednicu i pod hitno se organizirao, okupio sve ključne ljude, održali tematsku sjednicu prvu u nizu, a zasjedat ćemo kontinuirano i donositi odluke sve dok traje kriza koja može imati posljedice u BiH”, najavio je.

Građanima je poručio da imaju povjerenje u Vladu koja će učiniti sve u cilju ublažavanja posljedica svjetske krize, misleći na sve kategorije građana. Bit će to nastavak njihovih mjera na saniranju posljedica pandemije koronavirusa, koja je uzrokovala inflaciju širom svijeta, pa i u BiH, uzrokovala rast cijena energenata, poremetila lance opskrbe i transporta.

Zato smo se okupili svi, osim ministara u Vladi FBiH na naš poziv došli su čelni ljudi najvažnijih kompanija, agencija i direkcija. Ovo je trenutak kada se moramo ujediniti i zajedničkim snagama pronaći sve moguće izvore i resurse kojima ćemo pomoći našem stanovništvu”, zaključio je Novalić.

Poručio je i da nema mjesta panici, dodajući da je ova vlada ima kapacitete nakon što je usvojila ovogodišnji rekordni budžet zahvaljujući rezultatima iz prošle godine.

Kaže da je Vlada umjesto dosadašnji dva miliona KM ove godine planirano 20 miliona KM za robne rezerve, a sada je na raspolaganju zaliha koje mogu biti dostatne do naredne žetve.

Kako je zaključio Novalić za poljoprivrednike je ove godine osigurano 100 milion KM, a naći će se načini da osiguranje većih poticaja za sadnju na oranicma jer su prirodna bogatstva, kaže Novalić, ključ zaštite od globalnih poskupljenja i poremećaja na svjetskim tržištima./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)