Home / Vijesti / BiH / Turkovićeva ruši odnose BiH sa svjetskim velesilama

Turkovićeva ruši odnose BiH sa svjetskim velesilama

Bisera Turković, ministarka inostranih poslova BiH, ruši odnose s velikim svjetskim silama, glasi jedna od oštrih reakcija koje su joj poslate nakon što je protestnu notu uputila ambasadama Rusije, Kine i Srbije u BiH zbog prisustva njihovih predstavnika na obilježavanju Dana Republike Srpske.

Željka Cvijanović, predsjednica Srpske, rekla je da Turkovićeva i njene stranačke kolege već godinama rade sve što mogu da se odnosi s tim zemljama pokvare, i ne rade to samo za svoj račun. Naglasila je da Turkovićeva inače ne poštuje Ustav i činjenicu da ministar ne kreira spoljnopolitičke stavove, već to radi Predsjedništvo BiH, a ministar ih samo sprovodi, i ovo njeno pisanije nije jedini primjer. Predsjednica Srpske je ocijenila da je Turkovićeva kao eksponent jedne politike živi dokaz razloga za neuspjeh BiH.

Ana Trišić Babić, savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ističe da Turkovićeva već duže vrijeme postupa neovlašteno i vuče nelegalne diplomatske poteze bez saglasnosti Predsjedništva BiH, što je slučaj i s upućivanjem nota ambasadama Rusije, Srbije i Kine u BiH.  Prema njenim riječima, te tzv. note ne proizvode dejstvo u diplomatskom saobraćaju i smatra se da nisu ni dostavljene.

Inače, Turkovićeva ima dugu istoriju zloupotrebe dužnosti i pokušaja nelegalnog djelovanja. Vjerujemo da će i aktuelni pokušaj doprinijeti akumulaciji osnova za odgovarajuće postupanje nadležnih disciplinskih, administrativnih i pravosudnih organa BiH”, navela je Babićeva.

I Nenad Nešić, lider DNS-a, ističe da Turkovićeva bez odluke Predsjedništva ne može nikome slati nikakve note, te poziva predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju da pokrene postupak za smjenu Turkovićeve.

Turkovićeva niti je država, niti je Predsjedništvo, i ovakvo postupanje je apsolutno neprihvatljivo i suprotno Ustavu BiH”, istakao je Nešić, koji je dodao da niko ne može narušiti bratske odnose Srpske sa Srbijom, Rusijom i Kinom, a kako je rekao, jedino što Turkovićevoj uspijeva jeste da bruka BiH i njene institucije.

Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-a, kaže da je sada pitanje da li će Dodik i Tegeltija imati hrabrosti da pokrenu postupak razrješenja Turkovićeve.

Ukoliko to ne urade, onda će samo potvrditi da su u čvrstoj simbiozi sa SDA, koja im je važnija od interesa Republike Srpske”, kaže Pandurevićeva.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH, izjavio je da note koje je uputila Turkovićeva ukazuju na njenu nepismenost i pokušaj uvođenja aparthejda u BiH u korist Bošnjaka.

Jer, samo u aparthejdu možeš zemljama poput Rusije, Srbije, Kine i drugim većim od BiH, da objašnjavaš nešto u šta ni sam nisi upućen, a što ti se dešava u vlastitoj zemlji”, rekao je Stevandić. I on smatra da Turkovićeva narušava prijateljske odnose BiH i drugih zemalja.

Svaki njen akt narušava prvo unutrašnje odnose u BiH, a zatim i prijateljske odnose s regionalnim i svjetskim silama”, rekao je Stevandić. Poput njega, i Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, smatra da Turkovićeva intenzivno ruši kako BiH, tako i odnose s velikim silama kao što su Rusija i Kina.

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, naglasio je da bi iz Sarajeva sad da uče i Ruse i Kineze šta da rade.

Zamislite Srbe koji šalju protestnu notu Amerikancima ili Britancima zato što su došli na dan obeležavanja u Sarajevu, za koji mi inače ne mislimo da je neka velika radost, ali njihovo je pravo. Zamislite to, ali je to njima potpuno legitimna stvar”, rekao je Vulin./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)