Home / Vijesti / BiH / Federacija BiH se uključuje u dokapitalizaciju HET-a nakon najave da će akcije kupiti Srbija

Federacija BiH se uključuje u dokapitalizaciju HET-a nakon najave da će akcije kupiti Srbija

U povodu informacija da “Elektroprivreda Srbije” kupuje akcije preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), ispred Vlade Federacije BiH upućeno je pismo preporuke dvjema federalnim elektroprivredama da i one učestvuju u postupku dokapitalizacije HET-a.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka Jelka Milićević i ostali članovi Vlade FBiH stava su da JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo i “Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar, mogu učestovati u ovoj dokapitalizaciji i zbog toga im je u tom smislu upućena pisana preporuka.

Prema Zakonu o privatizaciji, Vlada FBiH ne može kupovati dionice. Svakako da je ovo projekt od državnog značaja u kojem se Vlada FBiH uvijek zalagala za osiguravanje integralnog upravljanja sistemom u širem području slivova Trebišnjice i Neretve i nastavit ćemo insistirati na zaštiti interesa Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine”, izjavio je federalni premijer Fadi Novalić, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Jučer je portal Capital objavio da se hidroelektrana na Trebišnjici (HET) dokapitalizuje emisijom dionica u vrijednosti od čak 435 miliona KM, što iznosi 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti kapitala društva.

Finansijski stručnjaci su istakli kako ovakav potez predstavlja privatizaciju HET-a, objašnjavajući kako će se na ovaj način promijeniti vlasnička struktura.

Dodali su kako je u potpunosti srušen koncept upravljanja javnim preduzećem, kao i da se do sada prilikom prodaje državnog kapitala tražila potvrda ko ima izmirene obaveze – dok sada to nije potrebno i samim time bilo koji poreski dužnik može kupiti dionice.

Pored Odluke o emisiji dionica javnom ponudom, koja je stavljena na dnevni red sjednice Skupštine dioničara HET-a za 21. januar, predložena je i Odluka o oslobađanju od obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje investitora – kupaca emisije dionica.

HET je treći kvartal prošle godine završio sa dobiti od 4,4 miliona KM, dok je na polugodištu imao neraspoređenu dobit od 35,2 miliona KM. Ukupan kapital je tada iznosio 907,9 miliona KM./Klix/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

CRNE SLUTNJE ZA BIH IZ ŠVAJCARSKE RUSIJA PLANIRA OTVORITI NOVO ŽARIŠTE

Kao i Dodika, Čovića podržava Moskva, a pomaže mu Zoran Milanović. Vladimiru Putinu u interesu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)