Home / EU / Njemačka pokreće raspravu o Hrvatskoj u Schengenu

Njemačka pokreće raspravu o Hrvatskoj u Schengenu

Njemačka će pokrenuti raspravu o hrvatskom ulasku u Schengen početkom veljače, piše u srijedu Večernji list.

Savezni parlament tek se okupio nakon blagdanske pauze, a rasprava o Hrvatskoj počet će već za nekoliko tjedana.

Kad bi se sada trebalo reći kakav je stav te države prema hrvatskom pristupanju schengenskom prostoru, on bi se mogao sažeti u jednu riječ – pozitivan. No postoji i jedan ali, i Hrvatska sada treba učiniti sve da radi na svom imidžu, ali i da adresira neke zabrinutosti koje imaju strane vlade, uključujući i njemačku.

Konfiguracija nove njemačke vlade postavlja ključne čimbenike na dvije strane među kojima ima diskrepancije.

S jedne, to je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock iz Zelenih, koja pridaje vrlo veliku pozornost ljudskim pravima i dosta je kritična prema optužbama o ponašanju hrvatske policije prema ilegalnim migrantima, kao uostalom i zbog tretmana migranata na svim vanjskim granicama Unije.

No s druge strane, ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser dolazi iz redova socijaldemokrata i optika joj je drugačija. Ona podržava Hrvatsku i njezina nastojanja da uđe u Schengen, znajući kako je raditi na terenu i čuvati najdužu kopnenu granicu u Europi i da taj posao sa sobom donosi velike izazove te da, ukratko, ne može uvijek sve biti idilično.

Hrvatska je za Schengen dobila zeleno svjetlo Komisije, s jasnom porukom da su ispunjeni svi tehnički uvjeti. Prošlog mjeseca stigla je i pozitivna odluka Vijeća ministara Europske unije, koja sada ide u Europski parlament, a potom opet na Vijeće ministara, odnosno države članice Europske unije. Odluka o ulasku mora biti jednoglasna svih članica i ona je u potpunosti političke prirode, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)