Home / EU / Promjena u Bundestagu nakon 70 godina, demokrate neće pored desničara

Promjena u Bundestagu nakon 70 godina, demokrate neće pored desničara

U njemačkom Bundestagu promijenjen je raspored sjedenja nakon sedam decenija tako što su poslanici danas podržali želju Slobodnih demokrata da ne sjede pored krajnje desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Sjedišta u Bundestagu raspoređena su u polukrugu sa Ljevicom na jednom kraju i Alternativom za Njemačku AfD na drugom, navodi agencija AP.

Slobodne demokrate, koji su zajedno sa Socijaldemokratama lijevog centra kancelara Olafa Šolca i Zelenima dio nove Vlade koja je preuzela dužnost prošle nedjelje, ranije ove godine su izjavile da ne žele više da sjede pored poslanika AfD.

Novi ministar pravde, a tadašnji visoki poslanik Slobodnih demokrata Marko Bušman rekao je u oktobru da je njegova stranka u političkom centru, te da zato i žele da sjede u Parlamentu u centru.

Bundestag je danas podržao prijedlog prema kojem će Slobodne demokrate zamijeniti mjesta sa blokom Unije desnog centra bivše kancelarke Angele Merkel, koja je sada u opoziciji.

Unija se protivila ovoj promjeni, tvrdeći da bi Slobodne demokrate trebalo da poštuju sedam decenija star raspored sjedenja u donjem domu./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)