Home / Najave / SAD odobrila treću dozu fajzera za uzrast od 16 do 17 godina

SAD odobrila treću dozu fajzera za uzrast od 16 do 17 godina

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) je danas odobrila buster dozu vakcine protiv virusa korona kompanija Fajzer i Biontek za uzrast 16 i 17 godina, nakon što su zdrvstveni zvaničnici pozvali stanovništvo da primi dodatnu vakcinu zbog zabrinutosti u vezi sa novim omikron sojem virusa.

Odobrenje za hitnu upotrebu, koje je danas izdala FDA omogućava populaciji u ovom uzrastu da dobije treću vakcinu najmanje šest mjeseci nakon primljene druge vakcine, prenosi Rojters.

Kako se navodi, oko 4,7 miliona 16- i 17-godišnjaka u SAD je potpuno vakcinisano, a više od 2,5 miliona njih je primilo drugu dozu prije šest mjeseci, a svi punoljetni građani SAD imaju pravo na buster doze tri odobrene vakcine.

Neki američki naučnici su izrazili zabrinutost u vezi sa dodatnim vakcinacijama za ovu starosnu grupu zbog povećanog rizika od rijetkih slučajeva miokarditisa kod mladih, koji su povezani sa mRNK vakcinama kao što je ona Fajzera i Bionteka.

Odobrenje FDA dolazi dan nakon što su ove kompanije objavile podatke koji sugerišu da bi treće doze njihove vakcine mogle biti ključne za zaštitu od infekcije novim omikron sojem virusa korona.

Broj novih infekcija u SAD popeo se sa prosjeka od skoro 95.000 dnevno, koliko je bilo 22. novembra, na oko 119.000 dnevno ove nedjelje, a hospitalizacije su porasle za 25 odsto u odnosu na prije mjesec dana, prenio je AP.

Povećanja su skoro u potpunosti posljedica delta soja, pošto je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) do sada identifikovao manje od 100 slučajeva omikrona u SAD, ali se očekuje da će porasti u narednim nedjeljama i mjesecima./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Danska premijerka pretučena u Kopenhagenu

Danska premijerka Mette Frederiksen napadnuta je na ulici u starom dijelu Kopenhagena, izvijestila je danska …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)