Home / Vijesti / Regija / NJEMAČKI LIST PIŠE -Mladićev grafit pokazuje da njegove ideje u Srbiji cvjetaju uz podršku vlasti

NJEMAČKI LIST PIŠE -Mladićev grafit pokazuje da njegove ideje u Srbiji cvjetaju uz podršku vlasti

Svjetonazor koji simbolizuje Mladić u Srbiji i dalje ima pristalica”, piše list

Grafit osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u centru Beograda pokazao je da je u Srbiji njegovo viđenje svijeta ponovo u modi, a razotkrio je i koketiranje vlasti da takvim idejama i veze policije sa huliganima koji su stali u odbranu grafita, piše dnevnik (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ).

U izveštaju i komentaru na cijeloj strani, FAZ piše da su stanari u Njegoševoj ulici, nakon što je na njihovoj zgradi osvanuo veliki grafit ratnog zločinca Ratka Mladića “u herojskoj pozi”, odlučili da ga prekreče, ali su dvije ekipe molera došle, pogledale grafit i odbile posao uz obrazloženje da je isuviše “škakljivo”.

“Škakljivo? Šta ima škakljivog u tome da se prekreči slika pravosnažno osudjenog ratnog zločinca koju je neki anonimus isprskao na zid? Mladić više ne komanduje nikakvom vojskom, nijedan vojnik više ne sluša njegova naređenja, čuči u jednoj ćeliji u Holandiji, starac na kraju protraćenog života, koji više ni za koga nije opasan”, piše FAZ.

Medjutim, “tako bi se moglo misliti, ali nije tako”, dodaje list.

Svjetonazor koji simbolizuje Mladić u Srbiji i dalje ima pristalica. Štaviše, taj svjetonazor ponovo ulazi u modu. Mladićevi novi vojnici ne nose uniforme, barem ne vojničke, ali su ipak opasni“, piše list.

Autor ocjenjuje da je jedan od razloga za “naizgled iracionalni strah molerskih ekipa” i grb koji se pomalja iza Mladića, grb fudbalskog kluba Partizan, što je ujedno i “jasno upozorenje – ko se kači sa ovom slikom, živjet će opasno, a možda uskoro uopće neće biti živ”.

FAZ piše da su stanari bezuspješno tražili od policije da osigura službenike koji će ih štititi dok budu sami uklanjali grafit, ali da im je rečeno da to nije u posao policije, nego privatna stvar.

Uz to, Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je jednoj inicijativi mladih da održi prigodno okupljanje kod grafita na Međunarodni dan antifašizma, 9. novembar i uklone ga, podsjeća frankfurtski dnevnik.

To je, navodi FAZ, učinjeno uz zvanično obrazloženje da se ne može garantovati bezbednost učesnika, pošto se može očekivati da se pojave i pristalice Mladića.

“Neobično obrazloženje. Beograd je proteklih godina ugostio mnoge političare iz cijelog svijeta i policija je uvijek bila u stanju da garantuje red i mir u cijelom gradu. Bili su tu Angela Merkel, Emmanuel Macron, Vladimir Putin kao i Joseph Biden i kineski predsednik Xi Jinping. Nije se dogodio ni najmanji incident”, piše FAZ.

A sada je policija kapitulirala pred hordom huligana i srpskih šovinista“, piše list, ocjenjujući da to pokazuje da država paktira sa huliganima i fašizmom.

Opisujući događaje koji su uslijedili u Negoševoj ulici, privođenje aktivista koji su grafit gađali jajima, list piše da je ta ulica na kraju “dospjela u ruke onih koji pod zaštitom policije masovnog ubicu slave kao heroja”.

“Na kraju su dobili i podršku vlade. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulinizvrijeđao je demonstrante kao antisrpske elemente kojima je samo do toga Srbiju prikažu u lošem svjetlu, i to baš na dan antifašizma koji je za Srbiju toliko važan”, piše FAZ.

“Demonstrativno, ministar je posjetio lice mjesta, portret Ratka Mladića. Kada je otišao, ispred grafita je ostao buket cvijeća“, zaključuje dnevnik.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

CRNE SLUTNJE ZA BIH IZ ŠVAJCARSKE RUSIJA PLANIRA OTVORITI NOVO ŽARIŠTE

Kao i Dodika, Čovića podržava Moskva, a pomaže mu Zoran Milanović. Vladimiru Putinu u interesu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)