Home / Vijesti / Svijet / ŠOKANTNO-PROIZVODJAČI VAKCINA SPREČAVAJU DONACIJE VAKCINA SIROMAŠNIMA

ŠOKANTNO-PROIZVODJAČI VAKCINA SPREČAVAJU DONACIJE VAKCINA SIROMAŠNIMA

Ugovori koje je Komisija EU prošle godine zaključila sa proizvođačima vakcina daju tim kompanijama de fakto pravo veta kada se vakcine distribuiraju trećim zemljama.

Njemačka ima više vakcina nego što joj je potrebno i hoće da ih donira siromašnijim zemljama, ali proizvođači vakcina se tome protive i traže novac, što im je omogućeno ugovorima koje su sklopili sa EU, piše Deutsche Welle.

Njemačka Vlada strahuje da će uskoro morati da uništi velike količine vakcina protiv korone. Pritom je najavljeno i upravo potvrđeno da će Njemačka svoje viškove donirati siromašnjim zemljama u okviru inicijative Ujedinjenih nacija Covax, i to do kraja godine 100 miliona doza vakcine.

Međutim, Njemačka je do sada donirala samo 17,6 miliona doza proizvođača AstraZeneca. Najveći primaoci su Vijetnam sa 2,6 miliona, zatim Ukrajina, Egipat i Gana sa po 1,5 miliona doza, rečeno je iz Ministarstva zdravlja Njemačke, prenosi list Welt.

Prizvođači imaju pravo veta

Proizvođači drugih vakcina očigledno nameću uslove koji onemogućavaju da se vakcine doniraju siromašnijim zemljama.

Ovo proizilazi iz pisma državnog sekretara Thomasa Steffena iz Ministarstva zdravlja upućenog Evropskoj komisiji, koje je dostupno TV magazinu „Kontrasti” javnog servisa ARD, piše na portalu javnog servisa, Tagesschau.

U pismu od 18. oktobra Steffen kritikuje ponašanje proizvođača vakcina koje ne pogađa samo Njemačku: „Uskoro ćemo se suočiti sa situacijom u kojoj neke zemlje moraju da unište velike količine vakcina koja su hitno potrebne drugim zemljama”, naveo je on.

Ugovori koje je Komisija EU prošle godine zaključila sa proizvođačima vakcina daju tim kompanijama de fakto pravo veta kada se vakcine distribuiraju trećim zemljama.

To znači da proizvođači moraju pristati na te ugovore o doniranju koje na primjer Njemačka sklapa sa nekom drugom zemljom.

Neke kompanije očigledno beskrupulozno eksploatišu mogućnost veta. Steffen u pomenutom pismu kaže proizvođači „diktiraju minimalne cijene” ili zahtijevaju od primalaca „pretjerane kompenzacije za razliku u cijeni”.

Takođe je „neprihvatljivo” piše Steffen, da te farmacetuske kompanije pokušavaju da zabrane distribuciju vakcina preko međunarodnih organizacija.

“Pretjerani zahtjevi”

Prema insajderima iz farmacetuske industrije, pozadina finansijskih zahtjeva proizvođača vakcina su komercijalni interesi: bilo koja doza koja se besplatno donira iz Njemačke u Afriku, na primjer, tamo se više ne može prodati, čak ni po nižoj cijeni.

Prema istraživanju tima emisije „Kontrasti”, najveći otpor doniranju vakcina pruža američka kompanija Moderna. Prema njemačkom ministarstvu zdravlja u međuvremenu su potpisani okvirni sporazumi između Covax-a i firmi BioNTech-Pfizer kao i Johnson&Johnson. Sa Modernom se još uvijek pregovara.

Proizvođači zahtijevaju „minimalne cijene” ili isplate kompenzacije – pored cijene koju su zemlje EU ugovorile i platile za naručene vakcine. Za dozu vakcine proizvođača Moderna, na primjer, EU plaća navodno oko 19 eura.

Sa stanovišta američke kompanije Moderna, smanjili bi se prihodi na unosnom tržištu u EU za dopunske vakcinacije: što manje Nijemaca primi prvu i drugu vakcinu Moderne, manje je tržište za dopunske vakcinacije u bogatoj Njemačkoj. Prema zvaničnom odobrenju, mRNA vakcine se „pojačavaju” davanjem treće doze iste vrste vakcina.

Kao i mnogo toga bitnog u vezi sa ugovorima vrijednih milijarde, ne zna se koliku kompenzaciju traže pomenute farmacetuske firme, a državni sekretar Steffen u svom pismu govori samo o „pretjeranim” zahtjevima. Iznos traženih „minimalnih cijena” takođe nije javno dostupan, navodi Deutsche Welle.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)