Home / Vijesti / BiH / Bravo za naše Bosance: Jasmina Hostert i Adis Ahmetović ulaze u Bundestag

Bravo za naše Bosance: Jasmina Hostert i Adis Ahmetović ulaze u Bundestag

Održani su parlamentarni izbori u SR Njemačkoj, a dvoje kandidata iz BiH, inače članova SPD-a, dobili su povjerenje građana.

Parlamentarni izbori u Saveznoj Republici Njemačkoj održani su jučer, 26. septembra 2021. godine. Glasalo je više od 60 miliona građana i izabralo novi saziv Bundestaga.

U njemu će svoja mjesta naći i dvoje kandidata porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koje smo vam kroz razgovore predstavili nešto ranije.

Riječ je o Jasmin Hostert i Adisu Ahmetoviću  iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD). Naime, Jasmina, inače Sarajka koja je kao djevojčica u ratu ostala bez ruke, svoj novi dom pronašla je u Bonnu kod penzionisane učiteljice Marije Hostert. Još od malih nogu ova magistrica političkih nauka, moderne istorije i istorije umjetnosti pokazala je interes za politiku jer je, kako kaže, uočila šta sve politika može da uradi.

Kakva sjajna izborna noć! SPD je najjača sila u saveznoj vladi i ja ću biti član novoizabranog Bundestaga. Konačno, nakon više od 20 godina izborna jedinica Böblingen će biti zastupljena sa jednim društvenim glasom u Bundestagu. Beskrajno sam sretna i želim se zahvaliti svim glasačima na povjerenju i svojoj stranci na odličnoj izbornoj kampanji i podršci, napisala je na svom Facebook nalogu Jasmina, čija je primarna želja je omogućiti bolji život svoj djeci, bolje plate, pristupačne kirije za stanove i kvalitetno zdravstvo.

Adis Ahmetović je mladi i uspješni političar bosanskohercegovačkog porijekla, čiji su roditelji izbjegli iz BiH u Hannover. Magistar je obrazovanja, ali svoje prve korake u politici Adis je napravio 2014. godine. Danas obnaša funkciju predsjednika Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) u Hannoveru.

– Završeno – ovo je sjajno! Hvala svima, poručio je Adis koji je u razgovoru za Moja BiH istakao svoj cilj: učiniti Njemačku ponovo socijalnom državom i pružiti priliku onima koji nemaju mnogo novca.

Međutim, ono što je za Bosance i Hercegovce svakako najvažnije je što mogu računati na podršku ovo dvoje sjajnih ljudi, kada je riječ o putu naše države ka članstvu u Evropskoj uniji. Jer, kako kažu, iako su živote izgradili daleko od domovine, svoje korijene nisu zaboravili./oslobodjenje/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)