Home / Najave / Kuba otvara put gej brakovima

Kuba otvara put gej brakovima

Kuba je objavila dugo čekani nacrt porodičnog zakona, kojim bi se otvorila vrata gej brakovima, ukoliko bude usvojen, što su aktivisti LGBT populacije pozdravili, ali su ostali uzdržani da li će se zakon implementirati.

Novi zakon definiše brak kao “dobrovoljnu zajednicu dvije osobe”, bez navođenja pola, u odnosu na sadašnju definiciju u kojoj se naglašava da je u pitanju “zajednica muškarca i žene”, prenio je Rojters.

Nacrt mora da prođe javnu raspravu, a onda bi mogao da bude izmjenjen i dopunjen kako bi se uzela u obzir mišljenja građana prije izlaska na referendum.

Aktivisti se plaše da bi komisija koja je zadužena za raspravu mogla da popusti pod pritiskom religioznih grupa i onih koji se zalažu za tradicionalnu kulturu mačizma.

Oni dodaju da vlada nije trebalo da zakaže referendum o osnovnim ljudskim pravima, dok vlada odgovara da želi da gradi, a ne da prisiljava prihvatanje promjena.

Kuba, koja je slala gejeve u radne logore nakon ljevičarske revolucije 1959. godine, napravila je značajne pomake po pitanju LGBT prava u periodu između 2000. i poslije 2010. godine./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

NEPRIJATELJSKI ČIN -DODIKOV AMBASADOR U SAD BOJAN VUJIĆ NE ŽELI ZAMJENITI POCIJEPANU ZASTAVU NA AMBASADI

Hadrović je posebne kritike uputio na račun ambasadora BiH u Sjedinjenim Američkim Državama, Bojana Vujića …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)