Home / Vijesti / Regija / Momci iz Srbije evakuirani iz Avganistana; Pomogli su nam momci iz Hrvatske. Dužan sam im do kraja života‘

Momci iz Srbije evakuirani iz Avganistana; Pomogli su nam momci iz Hrvatske. Dužan sam im do kraja života‘

Aleksandar Cvejić i Marko Pribak stigli u Srbiju nakon što su iz afganistanske prijestolnice evakuirani njemačkim zrakoplovom

Srpski državljani Aleksandar Cvejić i Marko Pribak stigli u Srbiju nakon što su iz afganistanske prijestolnice evakuirani njemačkim zrakoplovom u Taškent, glavni grad Uzbekistana. Po dolasku u Srbiju ispričali su što su sve morali proći kako bi sigurno stigli u domovinu.

– Kada sam shvatio da je vojni kamp u kojem smo se nalazili okružen s oko 250 talibana, mislio sam da nikada neću stići kući, u Srbiju… Bio sam siguran da će se nešto loše dogoditi, riječi su kojima Marko Pribak opisuje jedan od najtežih dana u svom životu. On se u Kabulu zbog posla našao usred Kabula u trenutku kada su talibani krenuli u pohod na prijestolnicu.

Ističe kako je u tim trenucima njemu i njegovom prijatelju i kolegi Aleksandru Cvejiću, svašta je prolazilo kroz glavu, ali da su, na sreću, dodaje, ostali pribrani.

Marko za portal 24sedam, koji prenosi Blic, opisuje trenutak kada su kabulske ulice u jednom trenutku postale simbol panike i straha.

– Sve se izdogađalo u 12 sati. Vojska se samo povukla i talibani su ušli u grad u automobilima i na motorima. Pročulo se kroz grad što se događa i zavladala je opća panika. Svi su počeli bježati, iako su znali da talibana ima u cijeloj zemlji. Potom je većina pohrlila na aerodrom ili je nalazila skrovišta u napuštenim zgradama.

Kada su shvatili što se događa, kontaktirali su čovjeka koji je bio zadužen za sigurnost u jednom veleposlanstvu.

– Kolega i ja radimo za jednu međunarodnu tvrtku i često smo dolazili u Afganistan zbog posla. Samo ove godine sam bio četiri mjeseca i zbog toga smo ostvarili mnoge kontakte s ljudima, koji su nam u ovom trenutku mnogo značili. Pozvao sam poznanika koji je zadužen za sigurnost u jednoj ambasadi, i on nam je savjetovao da ostanemo tu gdje se nalazimo. Ja sam u međuvremenu kupio karte za 17. i 18. kolovoza, ali nakon nekoliko sati ukinuti su svi komercijalni letovi. Ipak smo odlučili otići na vojni aerodrom. Naš prijatelj nas je pozvao tamo, pokupili smo stvari, i otišli – ispričao je Marko Pribak.

image

Nicholas Guevara/AFP

Ističe da u tom trenutku nije bio siguran je li to bila dobra odluka.

– Uspjeli smo doći do vojne baze, ali ne i ući u nju. Pokraj nje se nalazio kamp-hotel u koji smo uspjeli ući zahvaljujući dečkima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oni su nam puno pomogli u tom trenutku i dužan sam im do kraja života. S njima smo proveli dvije noći i čekali smo odobrenje da uđemo u bazu. A onda je uslijedio jedan od najgorih dana u mom životu. Kada smo ušli u kamp, već sutradan, okružili su nas talibani. Njih više od 250 je okružilo naš kamp i tada sam prvi put pomislio da nikada neću stići kući, bio sam siguran u to. Sva sreća strah nije trajao dugo, jer se ubrzo blizu baze našlo 300 vojnika specijalnih jedinica Velike Britanije koji su ih uspjeli otjerati. Oni su došli napraviti popis za evakuaciju, i već sutradan smo uspjeli pobjeći.

Marko je rekao i da je olakšanje osjetio čim se zrakoplov našao iznad kabulskog tla.

Jlist/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)