Home / EU / OD 1. SRPNJA: DHL u Njemačkoj uveo dvije važne promjene za dostavu

OD 1. SRPNJA: DHL u Njemačkoj uveo dvije važne promjene za dostavu

Od četvrtka, 1. srpnja, DHL i Co. u Njemačkoj uvele su dvije važne promjene. Primateljima će naplaćivati paušalnu naknadu od 6 eura za pakete koji dolaze izvan EU, a čija je vrijednost niža od 22 eura.

 

Djelatnici tih službi više ne moraju zvoniti na ulaznim vratima primatelja već će pakete ostaviti “na odabrano mjesto za pohranu”.

Naime, DHL, Hermes, UPS, DPD naplaćivat će paušalnu naknadu za uslugu od šest eura prilikom dostave paketa ili putem pošte čak i za narudžbe po povoljnim cijenama iz zemalja koje nisu članice EU-a.

Nove naknade nastale su zbog promjene takozvanog digitalnog paketa PDV-a za prekogranično internetsko trgovanje. Do sada su se pošiljke u vrijednosti do 22 eura mogle uvesti neoporezivo. Ali od 1. srpnja ovo porezno izuzeće više se neće primjenjivati. Ukidanjem ovog ograničenja vrijednosti želi se eliminirati konkurentski nedostaci za domaće tvrtke, objašnjava glavna carinarnica u Frankfurtu u priopćenju za javnost.

Međutim, postoje iznimke. Ako je vrijednost robe toliko niska da je porez na uvoz manji od 1 eura, odnosno do 5,23 eura, carinske vlasti se odriču ubiranja carina – stoji u priopćenju za javnost iz Njemačke pošte (Deutsche Post) . Primjerice, ako naručite knjigu u SAD-u čija je cijena 5,10 eura, nećete platiti nikakve dodatne naknade.

Mnoge internetske trgovine kao što su Amazon, Ebay, Zalando ili H&M naplaćuju PDV prilikom narudžbe i plaćaju ga odgovarajućoj zemlji EU. Ni tada ne morate platiti dodatnu naknadu na ulaznim vratima.

– Paušalna cijena usluge nije novost u Njemačkoj, ali zasad je utjecala samo na narudžbe čija je vrijednost veća od 22 eura. Takve paušalne naknade za usluge uobičajene su i u drugim zemljama, objašnjava Deutsche Post.

Mjesta za pohranu paketa

Kako je Fenix-magazin  već pisao od danas korisnici DHL-ovih usluga mogu odabrati svoje mjesto za pohranu. To znači, ako ih nema kod kuće, mogu unaprijed odrediti gdje će dostavljač ostaviti paket. To može biti stubište, terasa, vrt, garaža…

Nakon što ste te podatke dostavili DHL-u, služba za dostavu ubuduće više ne bi trebala zvoniti na vašim vratima. Prema novom pravilniku o isporuci, ugovor o skladištenju odnosi se i na sve buduće pakete od primatelja. Prvo mjesto skladištenja i dalje vrijedi za sve buduće pošiljke, osim ako niste otkazali ugovor.

DHL će primatelje obavijestiti kad će paket stići. Postoji i aplikacija putem koje možete pratiti gdje se trenutačno nalazi vaš paket. Ako želite takvu dostavu morate obavijestiti DHL do sredine lipnja i to putem registracije na dhl.de/registrieren.

Ispuniti internetski obrazac možete na dhl.de/ablageort-ohne-klingeln. Prihvaća se i poštansko pismo. Ako ne želite ovakav način dostave, DHL će vam dostaviti vašu pošiljku prema uobičajenom procesu.izvor/Fenix-magazin/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)