Home / Vijesti / BiH / EBRD, EU i Austrija finansiraju uštedu energije u Bosni i Hercegovini

EBRD, EU i Austrija finansiraju uštedu energije u Bosni i Hercegovini

Zajam od 2 miliona eura za ProCredit Bank dd BiH za ulaganja u energetsku efikasnost
Dodatni poticaj koji financira EU za povrat novca do 20 posto iznosa zajma
GEFF program koji podržavaju EU, Austrija i Investicijski okvir za Zapadni Balkan  

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima u Bosni i Hercegoviniputem zajma za ProCredit Bank dd BiH u iznosu od 2 miliona eura.

Sredstva će biti dostupna klijentima za ulaganja u poboljšanje izolacije, prozore, toplinske pumpe, solarne panele i druge vrste poboljšanja, s ciljem povećanja energetske efikasnosti domova i smanjenja energetskog intenziteta. Nakon uspješne provedbe, zajmoprimci će imati pravo na povrat sredstava do 20 posto iznosa zajma, poticaj koji finansira European Union (EU).

Sredstva u iznosu od 135 miliona eura su osigurana kroz Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, koji podržava energetski efikasna rješenja za izgradnju zelenije i održivije ekonomije. Program podržavaju EU, Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i austrijsko Savezno ministarstvo financija, a dio je Regionalni program energetske efikasnosti(RPEE) za Zapadni Balkan.

Tim povodom Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je:„Zadovoljstvo nam je ponovno sarađivati saProCredit bankom i vidjeti da će kroz našu GEFF liniju biti omogućeno povoljno finansiranje domaćinstvima u Bosni i Hercegovini za ulaganja u mjere energetske efikasnosti što će voditi boljoj kvaliteti života, ali i nižim računima za struju. U zemlji u kojoj prevladavaju onečišćenje zraka i visoki energetski intenzitet, ovo je izuzetno važno. Ovaj zajam dio je zelene agende EU-a za zapadni Balkan i nastavit ćemo usko sarađivati sa našim partnerima, EU, Austrijom i WBIF-om, radi poboljšanja energetske efikasnosti u svim sektorima gospodarstva i smanjenja energetskog intenziteta u regiji.

Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank, izjavio je: „ProCredit Bank je istinski posvećena očuvanju okoliša, energetskoj efikasnosti, smanjenju emisije štetnih gasova i jedna smo od vodećih banaka u finansiranju svih ekološki prihvatljivih projekata za privrednike u BiH. Očuvanju okoliša doprinosimo i vlastitim primjerom, koristeći vozila na hibridni pogon i ostalim internim mjerama. Upravo zato smo ponosni na potpisivanje nove kreditne linije za poboljšanje energetske efikasnosti sa EBRD, a koja će mnogim domaćinstvima u BiH obezbijediti postizanje viših standarda energetske efikasnosti. Pod određenim uslovima klijenti će biti u prilici da u svojim domaćinstvima zamjene sisteme grijanja,  ugrade modernije i efikasnije prozore i vrata, utople dom, ali i smanje troškove.​​​

Do danas je u GEFF program u Bosni i Hercegovini uključeno više od 2.300 domaćinstava i osigurani zajmovi u iznosu većem od 8 milionaeura za pojedinačne projekte putem partnerskih finansijskih institucija. To je doprinijelo uštedi više od 6000 MWh električne energije i smanjenju za više od 2.100 tona CO2 emisije godišnje. Najčešće se financira zamjena prozora i vrata, izolacija, kotlovi na biomasu i toplinske pumpe.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Od 1. augusta u Njemačkoj karantena za povratnike s odmora

Šef CSU-a Markus Söder poziva na karantenu za povratnike od  nedjelje 1.augusta. Nova pravila za …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)