Home / Vijesti / BiH / Od 1. jula EU dobija “digitalne kovid sertifikate”

Od 1. jula EU dobija “digitalne kovid sertifikate”

Od 1. jula Evropska unija uvodi Digitalne kovid serttifikate koji bi trebalo da obezijbede povratak fundamentalnog prava slobode kretanja unutar EU, uz zaštitu putnika od zdravstvenih rizika.

U Evropskoj komisiji kažu da su u pitanju “tri tipa sertifikata”: o vakcinaciji, negativnom testu, odnosno informaciju o oporavku od kovida, da će biti besplatni za sve građane EU i izadavaće se u digitalnoj i papirnoj formi.

“Ovo je istorijski trenutak”, izjavio je evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders.

Rejnders je pozvao zemlje članice da se uzdrže od “dodatnih restrikcije za one koji posjeduju ove pasoše”, kao i da umjesto PCR testova za prelazak granica prihvate i brze antigen testove.

“Kada je riječ o vrstama vakcina, prihvataju se sve vakcine odobrene od Evropske agencije za lijekove, a na zemljama članicma je da odluče da li će prihvatiti druge. Postoji i fleksibilnost da se u sertifikate dodaju nove informacije kao što je trajanje imuniteta vakcinisanih ili oporavljenih”, dodao je Rejnders.

Do 1. jula na nivou EU uspotaviće se mehanizam koji će omogućiti zemljama članicama da provjere validnost sertifikata bez obzira gdje su izati u Uniji.

Kada je riječ o setrtifikatima o vakcinaciji koji su izdati od strane trećih zemlja, uključujući i Srbiju, u Komisji navode da će se voditi odvojeni razgovori o međusobnom priznanju sertifikata, a da je u međuvremenu predloženo zemljma članicama da prihvate dokaze o vakcinaciji građana trećih zemlja./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)