Home / Najave / EU otvara granice uz poštovanje mjera i testiranje

EU otvara granice uz poštovanje mjera i testiranje

Evropska unija se usaglasila da otvori granice svim putnicima koji su završili proces vakcinisanja, javila je je francuska agencija AFP.

Očekuje se da će EU potpuno da otvori svoje granice za vakcinisane do početka juna. Zbog masovnog vakcinisanja širom zemalja članica EU, Evropska komisija odlučila je da je vreme za popuštanje mera po pitanju putovanja.

Ali, u slučaju nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regiona, spremni su opet da uvedu stroge mere, piše Blic.rs.

Obaveza testiranja na koronu pre i posle dolaska ili odlazak u karantin i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mere postepeno popuštati kako vakcinisanje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Portugalija i Grčka su već među zemljama koje prihvataju potpuno vakcinisane iz Velike Britanije, ali ovim potezom EU želi taj popis država da dodatno proširi kako bi pomogla svima tokom nadolazeće turističke sezone.

Bez dogovora o kovid pasošima

Podsetimo, čelnici EU nisu uspeli da dovrše pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda u utorak, čime bi počeli da sprovode plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju u četvrtak.

Takozvana digitalna zelena potvrda biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv kovida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je prebolela bolest.

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja važila bi samo za vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove (EMA). Evropska komisija predložila je nedavno državama članicama da ublaže trenutna ograničenja za neesencijalna putovanja za građane takozvanih trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane EMA.

EMA je do sada odobrila vakcine kopanija Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson i AstraZeneka.

Vakcina Sputnik V je i dalje je u procesu analiziranja od ovog evropskog tela, i kako je rečeno u sedištu Kosmiije, dok se zvanično ne odobri korišćenje ove vakcine, osobe vakcinisane Sputnjikom ne spadaju u grupu građana koji bi mogli slobodno da putuju u evropskim zemljama.

Ambasadori EU podržali otvaranje granica za vakcinisane

Ambasadori zemlja EU podržali su jutros preporuku Evropske komisije da se ublaže kriterijumi za ulazak građana iz trećih zemalja koji su primili obe doze vakcine, kao i da se proširi lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijim koja omogućava ukidanje restrikcija na ulazak u EU.

”Preporuka je da zemlje članice popuste neke od trenutnih restrikcija na putovanja posebno za one koji su revakcinisani potvrđenim vakcinama”, rečeno je u Evropskoj komisiji.

U Komisiji dodaju da će Savet EU ubrzo proširiti i listu trećih zemalja čijim građanima će na osnovu dobre epidemiološke situacije biti dozvoljeno putovanje u EU, a na osnovu olakšanih kriterijuma.

Trenutno se na “zelenoj listi” trećih zemalja iz kojih je dozvoljeno putovanje u EU, bez obzira na primljene vakcine, nalazi samo sedam zemalja.

“Put do ukidanja restrikacija na ulazak u EU jeste i lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijom. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100 hiljada stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba”, navode u Komisiji.

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo 7 zemalja kojima je odbrene ulazak u EU uskoro ”značajno proširiti” i da bi na njoj trebalo da se nađe i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

Očekuje se da zemlje članice EU do kraja maja razmotre predlog Komisije i usvoje novu “proširenu” listu zemlja za čije će građane biti otvorene granice EU, uz eventualno poštovanje mera pri ulasku kao što je negativan test.

Nasiusvetu/PD.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)