Home / Vijesti / Regija / Firme u ratu zbog pelješkog mosta

Firme u ratu zbog pelješkog mosta

Strabag i Avax već vodili ‘ratove’ putem žalbi na tenderima za gradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu

Za gradnju čvora Brijesta na pristupnoj cesti Pelješkom mostu u Hrvatske ceste su na javno nadmetanje pristigle dvije ponude, grčkog Avaxa i austrijskog Strabaga. Kako piše Večernji list, iznos obe ponude veći je od procijenjene vrijednosti radova od 42 miliona kuna bez PDV-a.

Strabag je ponudio da će taj posao odraditi za 47,7 miliona kuna, a Avax za 53,1 milion kuna. Nakon ocjene ponuda, onaj ko ne bude izabran imat će pravo na žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM).

List piše da su Strabag i Avax već vodili “ratove” putem žalbi DKOM-u na tenderima za gradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu. Početkom 2019. Strabag se žalio na odluku da posao gradnje dionice Duboka – Sparagovići (Zaradeže) dobije Avax te je u tome uspio. Hrvatske ceste zatim su donijele novu odluku prema kojoj je za taj posao odabrana Strabagova ponuda. Na tu odluku se žalio Avax, ali ju je DKOM odbacio. Na drugom tenderu, za gradnju stonske obilaznice, poddionice Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli, odabrana je Avaxova ponuda. Strabag se žalio na to, ali neuspješno.

Produženi rokovi

Njihove žalbe, kao i one upućene prije na tendersku dokumentaciju, produžile su rokove za ugovaranje i početak gradnje pristupnih cesta Pelješkom mostu zbog čega će most biti završen nekoliko mjeseci prije cesta, a da bi se most mogao pustiti u promet početkom 2022., nakon što dobije upotrebnu dozvolu, ključan je čvor Brijesta preko kojeg će biti spojen na ceste na Pelješcu.

Izvođač će čvor Brijesta morati sagraditi u roku od 11 mjeseci od dana uvođenja u posao. Krajem prošle godine Hrvatske ceste izabrale su Institut IGH za izradu glavnog projekta s provedbom upravnog postupka ishođenja građevinske dozvole za čvor Brijesta, a njegova procijenjena vrijednost iznosi 900.000 kuna bez PDV-a. Institut IGH bio je najjeftiniji s ponudom od 556.654 kune, piše Večernji list.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

Mamić se morao do ponoći javiti na izdržavanje kazne u hrvatskoj !!

Centar za dijagnostiku zatvora u Zagrebu. Nekada prvi čovjek zagrebačkog NK Dinamo Zdravko Mamić dužan …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)