Home / EU / Merkel progurala novi zakon, stigle procjene koliko bi lockdown u Njemačkoj mogao trajati

Merkel progurala novi zakon, stigle procjene koliko bi lockdown u Njemačkoj mogao trajati

Njemačka vlada usvojila je izmjene zakona o zaštiti od zaraznih bolesti.

Sva poduzeća u Njemačkoj bit će dužna jednom tjedno omogućiti testiranje svim radnicima koji ne rade od kuće. O vlastitom trošku. Odluka se odnosi i na sve javne ustanove, piše Tagesspiegel. Trenutno 60 posto zaposlenih ima mogućnost testiranja, no vlada smatra da to nije dovoljno.

Njemačka vlada usvojila je izmjene zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, kojim se utvrđuju jedinstvene mjere u cijeloj zemlji za područja s velikim brojem zaraženih. Kad broj novozaraženih u tri uzastopna dana skoči iznad 100 na tjednoj razini, u toj određenoj općini ili gradu stupilo bi na snagu više mjera: ograničenje izlaska iz kuće od 21 do 5 sati ujutro, osim radi posla ili šetanja psa, ograničenje druženja na članove jednog kućanstva s jednom osobom koja ne

pripada kućanstvu (u slučaju smrti broj se povećava na 15) te zatvaranje trgovina, restorana, kafića, kulturnih i sportskih institucija.

Riječ je o važnoj, hitnoj odluci, poručila je kancelarka Angela Merkel, upozoravajući da s pooštravanjem epidemioloških mjera već kasne.

Zakon se odnosi na mjere koje stupaju na snagu nakon što incidencija preraste 100. U utorak je broj novozaraženih u tjedan dana skočio na 140,9 na 100.000 stanovnika. To je najviša vrijednost od 15. siječnja.

Zakon bi trebao usvojiti Bundestag po ubrzanom postupku. Osim trgovina s hranom, i s više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika, ne bi se zatvarale drogerije, ljekarne, trgovine medicinske opreme, optičari, trgovine sa slušnim aparatima, novinski kiosci, knjižare, cvjećare, trgovine za kućne ljubimce, vrtni centri, benzinske postaje. Što se tiče sporta, bilo bi dozvoljeno samo pojedinačno bavljenje sportom. Izuzetak su profesionalni sportaši, utakmice bi se mogle održavati, ali bez gledatelja.Ostali bi otvoreni frizeri i službe koje se koriste u medicinske i terapijske svrhe. Kulturni i zabavni sadržaji ne bi bili dostupni./jutarnji/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Mamić se morao do ponoći javiti na izdržavanje kazne u hrvatskoj !!

Centar za dijagnostiku zatvora u Zagrebu. Nekada prvi čovjek zagrebačkog NK Dinamo Zdravko Mamić dužan …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)