Home / EU / Njemačka zaustavila cijepljenje AstraZenecom

Njemačka zaustavila cijepljenje AstraZenecom

NJEMAČKA je upravo obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece.

Vijest o prekidu cijepljenja AstraZenecom je objavilo njemačko ministarstvo zdravstva, a prenosi ju agencija dpa.

Odluka je donesena na temelju preporuke Instituta Paul Ehrlich za cjepiva i biomedicinu u kojoj se navodi kako je potrebno provesti dodatne provjere je li AstraZenecino cjepivo povezano s pojavom krvnih ugrušaka. Riječ je o mjeri opreza nakon prijava nuspojava, navelo je ministarstvo a prenosi agencija AFP.

Odluka je na snazi do daljnjega.

Njemačka je 13. zemlja u Europi koja je prekinula cijepljenje AstraZenecom, Hrvatska ne razmišlja o tome

Njemačka je 13. zemlja u Europi koja je obustavila cijepljenje ovim cjepivom.

Podsjetimo, Danska, Irska, Bugarska, Norveška, Island, Nizozemska i Tajland privremeno su obustavili cijepljenje cjepivom AstraZenece. Italija, Austrija, Estonija, Latvija, Luksemburg i Litva zaustavili su cijepljenje serijom koja je distribuirana u 17 zemalja.

AstraZenecu je, dakle blokiralo ukupno 11 zemlja unutar EU, dvije europske zemlje koje nisu članice EU te jedna zemlja izvan Europe.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jutros je kazao kako Hrvatska nastavlja cijepljenje AstraZenecom.

“Cijepljenje AstraZenecom je prilično loše počelo. Nisu ljudima dobro objasnili što je s tim ljudima starijim od 65. Dosta nesretno to sve ide. Sva cjepiva se pažljivo prate. EMA je zadužena da evaluira sve nuspojave i mora dati svoje stručno mišljenje. Mi nećemo zaustaviti u ovom trenutku jer nemamo podataka koji bi govorili u tom smjeru”, rekao je Capak.

Merkel prije tri tjedna: Cjepivo AstraZenece je sigurno, ali ne bih se njime cijepila jer u Njemačkoj nije preporučeno za starije od 65

Podsjetimo i kako je njemačka kancelara Angela Merkel prije tri tjedna kazala kako je cjepivo AstraZenece sigurno, ali da se ona njime ne bi cijepila.

U intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da AstraZenecino cjepivo ljudi odbijaju jer su zabrinuti zbog učinkovitosti i sigurnosti tog cjepiva, što je pak posljedica lošeg publiciteta.

“Postoji problem s prihvaćanjem cjepiva AstraZenece. Radi se o pouzdanom cjepivu, sigurnom i učinkovitom. Odobrila ga je EMA, a u Njemačkoj se preporučuje mlađima od 65 godina. Svi relevantni autoriteti nam govore da se radi o cjepivu kojem možemo vjerovati. U trenutku kad cjepiva nema dovoljno, ne možemo birati čime ćemo se cijepiti”, rekla je Merkel u intervjuu.

Na pitanje bi li se i sama cijepila AstraZenecom, Merkel je rekla: “Ja imam 66 godina i ne ulazim u skupinu kojoj je preporučeno cijepljenje AstraZenecom.” /Index/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)