Home / Vijesti / BiH / Odluka Vlade FBiH: Pojeftinjuju hljeb, mlijeko i brašno

Odluka Vlade FBiH: Pojeftinjuju hljeb, mlijeko i brašno

Ovom odlukom će visina marži na navedene proizvode biti harmonizovana sa maržama u RS-u, kazao je Vujanović Vlada FBiH preporučila je nadležnim kantonalnim organima da u roku od 15 dana donesu odluke kojima bi bila snižena visina maksimalnih marži u trgovini za sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i mlijeka. Za ove proizvode preporučeno je određivanje maksimalne veleprodajne marže do osam odsto na nabavnu cijenu i maksimalne maloprodajne marže do deset odsto na nabavnu cijenu, saopšteno je iz Vlade FBiH. S obzirom na ovakvu formulaciju prijedloga, pitanje je da li ova odluka znači da će osnovne životne namirnice, brašno, mlijeko i hljeb pojeftiniti. “U nekim kantonima doći će do pojeftinjenja ovih proizvoda, ali samo u onima u kojima su većeprodajne ili maloprodajne marže veće od onih koje smo danas usvojili.

Naime, u svim kantonima su te marže do sada bile iste ili veće. Koliko će pojeftinjenje iznositi zavisiće od dosadašnje visine ove marže u svakom od kantona posebno. Međutim, kako se radi o proizvodima koji i inače imaju nisku cijenu, ta pojeftinjenja neće biti ekstremna, odnosno biće jako mala”, pojasnio je za Oslobođenje ministar trgovine FBiH Zlazan Vujanović. On je pojasnio i kako će ova odluka biti provedena.

Radi se o tome da marže u kantonima u FBiH nisu ujednačene. Ovom odlukom stavljena je obaveza svim kantonima da donesu svoje odluke o određivanju maksimalnih veleprodajnih i maloprodajnih marži na spomenute proizvode u skladu sa preporukom Vlade FBiH. Osim toga, kako je BiH jedinstven ekonomski prostor, ovom odlukom će visina marži na navedene proizvode biti harmonizovana sa maržama u RS-u. Također, ovom odlukom Vlada FBiH je kantonima stavila obavezu da, putem inspekcijskih organa, kontrolišu i nadgledaju provedbu ove odluke “na terenu”. Ukoliko to kantoni ne budu radili, to će onda učiniti vlada putem federalne inspekcije”, dodao je Vujanović./tuzlanski/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)