Home / Vijesti / Regija / Čermak prodao Crodux slovenskom Petrolu

Čermak prodao Crodux slovenskom Petrolu

SLOVENSKA naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski maloprodajni lanac Crodux, objavljeno je na Ljubljanskoj burzi.

Crodux je dosad bio u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka.

U Petrolovu se priopćenju navodi da će nakon preuzimanja Croduxove 91 benzinske postaje slovenska kompanija imati više od 200 prodajnih mjesta u Hrvatskoj te će svoj udjel na hrvatskom tržištu naftnih derivata povećati na oko 23 posto.

Uz benzinske postaje Petrol je preuzeo i ostatak Croduxova poslovanja – skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru.

Ivan Čermak postao je vlasnik Croduxa 2013. Otkupio je tada hrvatski maloprodajni naftni biznis austrijskog OMV-a, a cijena tad nije bila objavljena. Ipak, nagađa se da se radilo o iznosu između 110 i 120 milijuna eura.

Crodux zapošljava 1150 radnika, a 2019. godinu završio je s poslovnim prihodima od 5.6 milijardi kuna

Tko je Ivan Čermak?

Čermak je rođen 1949. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i strukovnu školu, a početkom sedamdesetih bavio se servisiranjem klima-uređaja. Uz servisiranje klima-uređaja, kasnije se počeo baviti i drugim poslovima, primjerice otvorio je butik i postao suvlasnik diskoteke The Best na Jarunu.

No u velike poslove ulazi 90-ih, kada je ušao u politiku i trgovinu nafte. U HDZ se uključio 1990., navodno na poziv Franje Tuđmana, te im je pomagao u organizaciji stranačkih skupova i sličnim poslovima. Ubrzo je postao dopredsjednik Izvršnog odbora HDZ-a i Tuđmanov savjetnik na Pantovčaku.

Bio je i pomoćnik ministra obrane od 1991. do 1993. u vrijeme Gojka Šuška, da bi se nakon toga preselio na poziciju ministra trgovine, brodogradnje i energetike, no na toj poziciji nije ostao ni godinu dana.

Tuđman ga je nakon Oluje, odmah nakon oslobođenja Knina, imenovao zapovjednikom zbornog područja Knin, gdje mu je zadatak bila uspostava normalnog života nakon završetka ratnih operacija. No ta funkcija kasnije ga je odvela na optuženičku klupu Haškog suda. Nakon višegodišnjeg suđenja, u travnju 2011. Čermak je oslobođen optužbi.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

POPUŠTANJE MJERA OTVARAJU SE KAFIĆI I RESTORANI KOD NJIH U ..

U zemlji od nešto više od 9 miliona stanovnika, više od 4.9 miliona ljudi dosad …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)