Home / Vijesti / Svijet / Pristalice Trumpa u Kongresu ima i ranjenih Trump ne odustaje !!

Pristalice Trumpa u Kongresu ima i ranjenih Trump ne odustaje !!

Iako je počela sjednica američkog Kongresa na kojoj se očekivalo potvrđivanje Joe Bidena za predsjednika, situacija na Capitol Hillu je eskalirala. Zajednička sjednica oba doma Kongresa je prekinuta nakon što su demonstranti provalili u zgradu Kongresa. Prema posljednjim informacijama agencije Reuters došlo je i do pucnjave.

Hiljade pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio u srijedu da nikada neće priznati poraz, okupile su se u Washingtonu i u toku je žustar protest. Neki su se uspjeli probiti u samu zgradu Kongresa.

alt

alt

alt

 

 

 

Američki mediji javljaju o gužvi i neredima ispred Capitola, a neki javljaju da su demonstranti probili više policijskih barikada.

Fox News javlja da su dvije kongresne zgrade evakuirane zbog dojava o bombama. Primjećeno je nekoliko sumnjivih paketa.

alt

alt

U međuvremenu, potpredsjednik SAD-a Mike Pence, koji je ranije odbio podržati Trumpa u nastojanjima da na sada prekinutoj sjednici ospori izborni rezultat, odveden je na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga. Trump je, reagirajući na Penceovu odluku, rekao da ‘nije imao hrabrosti zaštititi zemlju i ustav’.

U zgradi Kongresa su viđeni i naoružani ljudi u civilu, pretpostavlja se da je riječ o osiguranju, a s obzirom da je u koškanju s demnstrantima upotrijebljen i suzavac, osoblju i zastupnicima su podijeljene gas-maske, javlja CNN

Trump: Nikad nećemo odustati

Trump, gubitnik izbora, obratio se demonistrantima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Biden preuzeti za dvije sedmice istakavši da nikada neće priznati poraz.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati poraz”, rekao je Trump na skupu svojim pristalicama ispred Bijele kuće.

“Pobijedili smo na tim izborima, i to uvjerljivo”, ustvrdio je.

Njegov sin Eric zagrijao je mnoštvo, koje je mahalo zastavama, neutemeljenim teorijama zavjere.

“Ima li ijedne osobe koja zaista misli da je Joe Biden dobio izbore?” pitao se Eric, a demonstranti su vikali: “Ne!”

Sve savezne države potvrdile su da je demokrat Biden pobjednik izbora s 306 glasova elektora i propali su Trumpovi pokušaji osporavanja njegove pobjede na sudovima širom zemlje. Biden je dobio i sedam miliona glasova građana više, ali Trump odbija priznati rezultate izbora.

“Mogu lagati, mogu varati, mogu krasti. Moj otac je pokrenuo pokret i ovaj pokret nikad, baš nikad neće umrijeti”, rekao je Eric.

U području je mobilizirano 3750 policajaca i više od 300 pripadnika Nacionalne garde, naveli su šef policije u Washingtonu Robert Contee i drugi zvaničnici.

Trumpove pristalice pokušale su se u utorak navečer približiti Trgu Black Lives Matter u Washingtonu, a zaustavila ih je policija koja je koristila suzavac i pendreke da ih rastjera.

Poslovnidnevnik.ba

 

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)