Home / Vijesti / Regija / Njemačka raspravlja-ko nije vakcinisan neće moći u restoran,kino,avion i td…

Njemačka raspravlja-ko nije vakcinisan neće moći u restoran,kino,avion i td…

Hoće li nevakcinisanim ljudima biti zabranjen ulaz u kino ili restorane?

U njemačkim medijima i u redovima njemačkih političara trenutno je glasna kritika politike suzbijanja pandemije. “Njemačka je prošlog proljeća bila neka vrsta šampiona u borbi protiv pandemije”, kaže političar Zelenih i član zdravstvenog odbora Bundestaga Janosch Dahmen za DW i dodaje da je prednost izgubljena i da zemlja sada zaostaje.

Trenutno se kritika odnosi na nezgrapan početak masovne vakcinacije. U nekim mjestima, kao što je Berlin, ima mnogo manje doza vakcine nego što je obećano. Nije jasno ni kada će svi koji to žele biti vakcinisani.

Uporedo s tim vodi se debata, koja, ako to formuliramo pozitivno, seže daleko u budućnost. Kakav će biti odnos prema ljudima koji su vakcinom imunizirani? Da li će oni živjeti normalnije od onih koji još nisu vakcinisani?

Hoće li se društvo podijeliti na dvije klase?

Stalna komisija za vakcinu pri njemačkom Ministarstvu zdravlja daje preporuke za vakcinaciju u cijeloj Njemačkoj, koje spadaju u standard. Predsjednik komisije Thomas Mertens kaže za DW da bi o privilegijama vakcinisanih osoba trebalo povesti javnu debatu i dodaje da lično vjeruje kako bi “privilegijie” bile zamislive u privatnim sferama ako je vakcina na raspolaganju svima – naprimjer u restoranima, kinima, na koncertima i u djelatnosti avionskih kompanija. On dodaje: “Privilegije ne bi trebalo da postoje za stvari koje se tiču osnovnog snabdijevanja, dakle, u bolnicama, vijećnicama i javnom prijevozu.”

Dijelovi njemačke Vlade i neki poslanici Bundestaga misle drugačije. Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer ne želi privilegije za vakcinisane osobe. Neki poslanici se čak zalažu za zakonsku zabranu. Johannes Fechner, socijaldemokratski pravni ekspert u Bundestagu, rekao je za dnevni list “Welt”: ”Poslanički klub njemačkih socijaldemokrata preispituje zakonske mjere kojima bi se isključilo da privatna ekonomija nejednako tretira vakcinisane i nevakcinisane osobe.” On priznaje da je i sam neodlučan u odgovoru na to pitanje, jer smatra da ne bi trebalo previše toga regulirati.

“Pretjerano žustra debata”

Još u prvom pandemijskom valu u Ministarstvu zdravlja bilo je riječi o takozvanoj imunitetnoj iskaznici. U javnosti to nije dobro primljeno. Ministar zdravstva Jens Spahn odlučio je da sazove Etičko vijeće za koje je bilo predviđeno da okupi 24 vrhunska naučnika. Rezultat je objavljen u septembru i nije bio jednoznačan. Polovina članova vijeća smatra da je, kada bude jasno koliko dugo je neko imun, zamisliva iskaznica o imunosti ” u određenim slučajevima koji se moraju regulirati zakonom”.  Druga polovina je odbila mogućnost iskaznice kojom bi se dokazivala imunost na Covid, i to ne samo “zbog naučne neizvjesnosti, već i zbog etičkih i praktičnih razloga”. Naveli su primjer da bi se ljudima mogao onemogućiti pristup obrazovnim ustanovama.

Predsjednica Etičkog vijeća Alena Buyx rekla je za DW da smatra kako privilegije za vakcinisane osobe trenutno ne bi bile svrsishodne, nazvavši cijelu debatu ”odveć žustrom”.  Naposljetku, kaže ona, zemlja se suočava sa strogim mjerama zaključavanja usred snažnog pandemijskog vala pa bi se trebalo usredotočiti na ono što povezuje.

Vakcinisani i zarazni?

Svejedno da li se radi o iskaznici koja dokazuje imunitet ili da je neko vakcinisan, smisao bi bio garancija da ta osoba nije zarazna. „Najvažnije pitanje, da li se neko ko je vakcinisan može zaraziti i u određenom slučaju postati prenosilac virusa, još nije riješeno”, kaže Mertens.

Drugim riječima, neko bi mogao da se zarazi na skupu na kojem su svi prisutni vakcinisani. Ni njemačka Vlada nije znala da navede kada će više znati o ovome.

Dijelovi privrede su postali nestrpljivi, jer su imali velike gubitke za vrijeme pandemije. Bavarsko Udruženje hotelijera i gastronoma može da zamisli relaksaciju mjera za vakcinisane osobe. Australska aviokompanija “Qantas” najavila JE da će na određenim letovima primati samo vakcinisane putnike. U drugim zemljama se manje oklijeva – u Velikoj Britaniji razmišljaju o tehničkim rješenjima koja bi omogućila zabranu ulaska u restorane osobama koje odbijaju da se vakcinišu. U Sjedinjenim Američkim Državama kompanije kao što je IBM, već rade na stvaranju digitalne iskaznice o vakcinisanju. Rusija je objavila da će takvu iskaznicu uvesti od januara. Gradonačelnik Moskve najavio je olakšice u svakodnevnici za vakcinisane osobe.

“Mjesecima će trajati”

Vakcinacijom se u Njemačkoj želi postići takozvani imunitet krda. To bi značilo da bi se zemlja mogla vratiti normalnom životu. Ali, pretpostavka je da se vakciniše 60 do 70 odsto stanovništva. Ankete o spremnosti na vakcinisanje govore da bi rezultat mogao biti tijesan. “Postizanje takvog stanja moglo bi trajati mjesecima i zavisilo bi od poznatih faktora – od raspoloživih doza za vakcinisanje, centara i učešća stanovništva”, kaže Mertens.

SB/PD

 

Komentari

komentari

Check Also

PLAĆE U NJEMAČKOJ ĆE RASTI U TRI FAZE: Dobra vijest i za radnike bez ugovora za stalno

Radnici zaposleni na određeno vrijeme (Zeitarbeit ili Leiharbeit) u Njemačkoj u budućnosti će biti bolje …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)