Home / Vijesti / Regija / Merkel i lideri zemalja odlučiti će 5. januara – produženje lockdown-a je vrlo vjerovatno

Merkel i lideri zemalja odlučiti će 5. januara – produženje lockdown-a je vrlo vjerovatno

Kancelarka Angela Merkel i premijeri će vjerovatno razgovarati o zaključavanju 5. januara 2021. Zahtjevi za produženjem se povećava. Kada se otvaraju škole i trgovine? Mnogo ovisi o brojevima zaraženih.

(AFP)

Hoće li i dalje postojati ograničenja izlaska?

Teško zaključavanje, zatvaranje škola, vrtića i maloprodaje, restorana i gastronomije, kao i ograničenja za Božić i Novu godinu bez petardi i zabava. Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država dogovorili su se o tome sredinom decembra kako bi smanjili broj novih infekcija.

Međutim, mjere se u početku primjenjuju do 10. januara – ali sada postoji nekoliko glasova koji očekuju produženje tvrdog zaključavanja. Dakle, šta će uslijediti nakon 10.1.2021? U prvoj sedmici nove godine, predstavnici savezne vlade sastat će se ponovo kako bi razgovarali o daljim mjerama. Hoće li doći do produženja zaključavanja ili će doći do manjeg opuštanja? To prije svega ovisi o razvoju broja slučajeva, a svakako i o pitanju kako vakcinacija protiv korone prolazi u Njemačkoj i ima li efekta mutacija virusa korone.

Sljedeći samit Korone: Kada će se sastati lideri zemalja i Merkel

Prema medijskim izvještajima, sljedeći samit očekuje se u utorak, 5. januara 2021. godine. Ministri obrazovanja saveznih država žele da daju savjete prije ovog datuma. To je najavila Stefanie Hubig, predsjednica Konferencije ministara obrazovanja i kulturnih pitanja, u podcastu uredničke mreže Njemačka (RND).

Spahn očekuje dalje mjere zaključavanja u Njemačkoj

Na sastanu, predstavnici saveznih država i savezne vlade razgovarat će o pretpostavljenom produženju zaključavanja. Ovo je trenutno na snazi ​​do 10. januara. Olakšanje se ne nazire. Ministar zdravlja Jens Spahn rekao je to u utorak navečer. Objasnio je u ARD-ovom „Tagesthemen“ -u da je Njemačka „daleko od toga gdje bi trebala biti“ kada je riječ o suzbijanju pandemije. Stoga će nakon 10. januara biti „mjere bez sumnje“. U kojoj mjeri bi savezna i državna vlada morale odlučiti na samitu.

Zaključavanje se može produžiti za dvije ili tri sedmice:

Prema informacijama Bild-a, premijeri i kancelarka Angela Merkel žele produžiti mjere za dvije ili tri sedmice. Prema Bild-u , ako se to dogodi, restorani, hoteli, mnoge trgovine i pružatelji usluga ostali bi zatvoreni. Prema Bildu, kancelarija takođe vrši pritisak na produženje školskih mjera.

infocuses.com/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)