Home / Vijesti / BiH / Emotivna poruka liječnika iz BiH čiji kolega je umro od Korone

Emotivna poruka liječnika iz BiH čiji kolega je umro od Korone

NERMIN Salhić, specijalist interne medicine iz Tuzle, na svom je profilu objavio status koji se zadnjih dana širi Facebookom.

Njegov kolega liječnik je, kako piše Salhić, umro od koronavirusa.

“Danas je preminuo naš kolega, infektolog, otac, suprug… preminuo od covid-19. Preminuo jer je radio svoj posao, spašavao živote onih koji su se zarazili tuđim nemarom, ali i one koji su se zarazili svojim nemarom, neznanjem, bahatošću…
Neki dan čitam na komentarima na nekom portalu kako pojedini od ovih zadnjih, bahatih, opasnih po sebe i druge, opasnih po društvo komentiraju kako bi medicinski radnici “trebali da pocrkaju u ovim odijelima, jer ionako ništa ne rade, a sami su birali poziv””, piše Salhić.

Poznajem sivo, koščato lice smrti”

“Pa jesmo birali…ali ne OVO…

Poznajem bolest, poznajem sivo, koščato lice smrti. Gledao sam je u oči, gledao sam je dok kosi druge, dok uzima moje najbliže, čak sam ponekada kao ljekar uspijevao i da joj otmem dušu ili dvije, na kratko ili na duže. Mi, zdravstveni radnici smo navikli na nju, dio je posla i ništa bolje ne opisuje taj naš stav nego onaj citat iz Igre prijestolja – “Šta kažemo Bogu Smrti? Ne danas! Ne danas!””, piše.

“Ali ne mogu i nikad neću moći da se naviknem na uzaludnu, bespotrebnu, preventabilnu smrt. Smrt koja se mogla spriječiti, nije se morala dogoditi. A ovo je ta situacija – da je njih više držalo distancu, da je više njih nosilo masku, da je manje njih sjedilo po raznoraznim feštama uz višak ića i pića, manje bi bilo oboljelih, ne bi ovako dugo i intenzivno trajalo, a nas je tako zastrašujuće malo i tako smo umorni. Posebno umorni od uzaludnih smrti, poput ove – iako ova više pogađa, neću lagati, jer je pao jedan od nas”, piše.

“I tako, biće sigurno onih koji će možda ovo što ispade iz mene loše primiti, komentirati, a iskreno, što me briga, kako reče neko mudar, vrijeme je pametni prestanu svojom šutnjom štedjeti osjetljiva osjećanja onih manje pametnih, ionako smo od aplauza svako večer u 20 sati prebrzo dogurali do ovoga sada, za što ne postoji pristojna riječ u ljudskom vokabularu. Ako se pak, makar jedno opameti i počne shvaćati ozbiljno ovo sa čime se nosimo, bit će dosta.

Sutra je novi dan i sutra opet moje kolege i kolegice i moja malenkost idemo da kažemo Bogu Smrti “Ne,danas!”
Bez jednog od nas”, piše liječnik.

Index/Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

CRNE SLUTNJE ZA BIH IZ ŠVAJCARSKE RUSIJA PLANIRA OTVORITI NOVO ŽARIŠTE

Kao i Dodika, Čovića podržava Moskva, a pomaže mu Zoran Milanović. Vladimiru Putinu u interesu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)