Home / Vijesti / BiH / FEDERALNI POSLANICI PONOVNO OBEZVRIJEDILI PARLAMENTARNU KOMISIJU ZA REVIZIJU

FEDERALNI POSLANICI PONOVNO OBEZVRIJEDILI PARLAMENTARNU KOMISIJU ZA REVIZIJU

Poslanici Parlamenta FBiH danas su ponovno pokazali neodgovoran odnos ove institucije nad potrošnjom javnih sredstava, zakonitošću i efikasnošću rada federalnih institucija.
Iako se na dnevnom redu nakon više od dvije godine konačno našlo saslušanje i razmatranje izvještaja o finansijskoj reviziji institucija FBiH – na sjednici Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, od svih 14 članova, pojavila su svega 2 člana i predsjedavajući komisije.

Svojim nedolaskom parlamentarci na ovaj način nastavljajuobesmišljavati rad Ureda za reviziju i pogoduju širenju prostora za nekažnjeno kršenje zakona i korupciju unutar institucija vlasti ili onih koje bi one trebale da kontrolišu, iako je današnja sjednica bila jedinstvena prilika da se istraže i razmotre uočene nepravilnosti, te utvrde načini ispravljanja istih unutar revidiranih institucija.

Na dnevnom redu sjednice bila su planirana saslušanja i razmatranje izvještaja o finansijskoj reviziji Vlade FBiH, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Federalnog ministarstva prostornog uređenja kao i JU Federalne novinske agencije, međutim iako su revidirani subjekti poslali svoje predstavnike, federalni parlamentarci odgovorni za provedbu saslušanja o nizu uočenih nepravilnosti – nisu se pojavili.

S tim u vezi, odgovornost za današnje obezvrijeđenje revizorskog procesa pripisuje se novoizabranim članovimakoji se nisu pojavili na sjednici, a to su iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Marijan Klaić, Miralem Galijašević, Adis Arapović i Alma Kratina te iz Doma naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak, Tomislav Martinović, Ivo Tadić, Slađan Ilić,
Drago Puzigaća i Aner Žuljević.

Podsjećamo, u prethodnom periodu Centri civilnih inicijativa (CCI) kao i Ured za reviziju institucija FBiH, javno su ukazivali na važnost rada Komisije i razmatranje revizorskih izvještaja od strane Parlamenta FBiH i potrebnu hitnog konstituisanja Parlamentarne komisije. Postojanje parlamentarne kontrole trošenja javnih sredstava potrebnije je sada više nego ikada.
Neadekvatnim razmatranjem izvještaja o reviziji, odnosno nepraćenjem zakonitosti i opravdanosti trošenja javnih sredstava, Parlament FBiH doprinosi netransparentnom trošenju javnog novca i mogućim koruptivnim radnjama pojedinaca u institucijama FBiH.

Shvatajući važnost današnje sjednice, CCI su u petak uputili pismo članovima komisije skretajući pažnju na niz nepravilnosti uočenih u nalazima revizorskih izvještaja, počevši od višegodišnjeg problema isplata naknada za zaposlenike federalnih ministarstava. Međutim, nedolazak zastupnika na sjednicu komisije, ne samo da je umanjiovrijednost rada Ureda za revizije institucija FBIH nego je dozvolio da uočene nepravilnosti ostanu mrtvo slovo na papiru i da za njih niko po ko zna koji put ne odgovara, a čitav proces revizije ostane bezvrijedan.

Obzirom da u narednim danima slijede preostale tri sjednice saslušanja revidiranih institucija, pozivamo parlamentarne zastupnike da prisustvuju ovim sjednicama i odgovornije pristupe ovom procesu.

CCI/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Umro je Slaven Letica, hrvatski ekonomist, publicist  i bivši saborski zastupnik.

Letica je rođen u Podgori 28. 6. 1947., a diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)