Home / Vijesti / BiH / Za srpskog princa izveden počasni skok sa Starog mosta

Za srpskog princa izveden počasni skok sa Starog mosta

Princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom i sinom Stefanom posjetio je danas Mostar, gdje je obišao mnoge znamenitosti i upoznao se sa historijom grada, a boravio je i u Prebilovcima, Blagaju i Žitomisliću, prenosi Avaz.

Karađorđevići su u pratnji mostarskog sveštenika Radivoja Krulja prvo posjetili Prebilovce i Hram Vaznesenja Hristovog u ovom stradalnom mjestu, gdje ih je dočekao čapljinski paroh Marko Gojačić.

Princ Filip izrazio je zadovoljstvo što je u Prebilovcima podignut prelijepi hram i što je ovo mjesto doživjelo svoje vaskrsenje.

Iz Prebilovaca su, kako je rekao, ponijeli najveće emocije i utiske.

Sljedeća destinacija bio im je Blagaj kod Mostara, gdje se na izvoru Bune i danas nalaze ostaci ploče na kojoj piše “Kralju Aleksandru Karađorđeviću, tvoji vjerni Blagajci”.

Ploča je uništena 1941. godine, ali Blagajci nisu dali da se dijelovi te ploče uklanjaju, već su ih sačuvali.

U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u ovom mjestu ih je dočekao sveštenik Branimir Borovčanin, koji ih je upoznao sa istorijatom crkve i ovog mjesta.

Karđorđevići su potom prošetali Starim gradom u Mostaru gdje je sa Starog mosta u njihovu čast izveden skok.

Priinčevska porodica potom se uputila u obilazak Stare pravoslavne crkve, zatim Saborne crkve Svete Trojice koja se još obnavlja, pravoslavnog groblja u Bjelušinama i groba Alekse Šantića i porodice Ćorović, a potom i Vladičanskog dvora.

Sveštenik Krulj govorio im je o bogatoj istoriji Srba u Mostaru, te sadašnjem položaju Crkve i srpskog naroda u Mostaru.

Krulj se zahvalio Karađorđevićima na posjeti, kojom su, kako je rekao, ukazali veliku čast Mostaru.

Želja prinčevskog para bila je da u Mostaru posvete pažnju i ukažu poštovanje i predstavnicima Katoličke crkve i Islamske zajednice, te tako pošalju poruke mira i zajedništva.

U Karađozbegovoj džamiji dočekao ih je imam Jusuf Bećoja, a u Samostanu Svetog Petra i Pavla fra Iko Skoko koji su ih u srdačnoj dobrodošlici upoznali sa istorijatom vjerski objekata i vjerskih zajednica u ovom gradu.

Posjetu Mostaru porodica Karađorđević završila je obilaskom manastira Žitomislići koji datira iz 16. vijeka i koji je jedan od najznačajnijih duhovnih središta, sa bogatom istorijom.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

RACIJA U NJEMAČKOJ -UHVAĆENI NEPRIJAVLJENI RADNICI IZ BIH I SRBIJE

Nakon opsežne akcije krajem ožujka, kada su pripadnici njemačke Carine otkrili 22 radnika iz BiH …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)