Home / Ličnosti / Joe Biden računa na glasove muslimana Amerike

Joe Biden računa na glasove muslimana Amerike

Demokratski kandidat za američke predsjedničke izbore Joe Biden u ponedjeljak je napravio historijski presedan kao prvi predsjednički kandidat u američkoj povijesti koji se obratio skupu muslimana Amerike prije održavanja predsjedničkih izbora.

Do sada se nijedan predsjednički kandidat – bilo da dolazi iz Republikanske ili Demokratske stranke – nikada nije obraćao toj zajednici u ovom dijelu kampanje.

Biden je bio gost organizacije Emgage Action, koja djeluje na polju političkih prava muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama, u virtualnom programu na internetu pod naslovom “Milion muslimanskih glasova”, u kojem je učestvovalo više od 3.000 američkih muslimana.

Biden smatra da su muslimani bili izloženi zlostavljanju i rasizmu uprkos doprinosu američkom društvu.

Rekao je da namjerava poništiti zabranu putovanja, koju je administracija aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa nametnula muslimanima čim je došao na vlast.

“Ako dobijem tu čast da budem predsjednik, prvog dana ću ukinuti zabranu nametnutu muslimanima”, kazao je.

Wael Alzayat, predsjednik organizacije Emgage Action, izjavio je za američki državni radii: “Trebalo nam je direktno učešće Bidena putem videopoziva u događaju koji organiziraju muslimani. Bio je to jedan od jasnih kriterija koje smo postavili i u tome smo uspjeli.”

Riječi Poslanikova Muhammeda

Biden je govor počeo podsjećanjem na riječi Poslanika Muhammeda – “Neka je Božiji mir i blagoslov na njega”, te: “Ko od vas vidi neko loše djelo, neka ga promijeni.”

Pohvalio je učenje Poslanika i obećao da će angažirati američke muslimane u svom predsjedničkom timu.

Biden se, također, obavezao da će pružiti podršku Palestincima i zaustaviti podršku diktaturama širom svijeta, fokusirajući se na pojavu islamofobije, “čijem su porastu doprinijeli stavovi i politike predsjednika Donalda Trumpa”.

Što se tiče politika na Bliskom istoku, Biden se osvrnuo na tradicionalni stav Demokratske stranke, koja se zalaže za rješenje s dvije države i protivi se jednostranim izraelskim mjerama, posebno u pogledu nastavka izgradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Biden je pohvalio doprinos američkih muslimana u suočavanju s novim korona virusom, ali se nije bavio pitanjima terorizma ili “islamskog ekstremizma”.

“Jedna od stvari za koju mislim da je važna i volio bih da se o tome uči više u našim školama jeste vjera islam. Svi mi imamo zajedničke korijene ljudskog roda i dijelimo ista osnovna uvjerenja”, rekao je.

Značaj muslimanskih glasova

Ne može se sa sigurnošću utvrditi koliki je broj muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama, niti je poznato koliko ih ima pravo glasa.

Međutim, procjene stručnjaka govore da je riječ o najmanje šest miliona američkih muslimana, među kojima je gotovo milion birača raspoređenih u svim državama.

Glasovi muslimana, posebno uz napore koji se ulažu po pitanju registracije glasača, mogu igrati važnu ulogu u “neodlučnim” državama, takozvanim swing državama, u kojima je koncentriran veliki broj Amerikanaca muslimana, poput Michigana, gdje je Trump pobijedio na izborima 2016. godine s tijesnom razlikom od 0,02 posto, ili manje od 11.000 glasova.

Kroz povijest američkih kampanja za predsjedničke izbore, muslimani su uzimali učešće i davali velike individualne donacije, bez obzira na to jesu li pripadali Republikanskoj ili Demokratskoj stranci.

Nikada ranije nije bio osnovan nacionalni odbor za prikupljanje glasova i novčanih sredstava muslimana koji bi otvoreno vršio svoju ulogu i pružao podršku jednom od kandidata za Bijelu kuću.

Istraživanje centra Pew provedeno 2018. godine procijenilo da se samo 13 posto muslimana izjašnjava kao republikanci, 20 posto njih smatraju sebe nezavisnim glasačima, dok se 66 posto muslimana u Americi izjašnjavaju kao demokrate.

(Poslovnidnevnik.ba/Vijesti.ba/Al Jazeera)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)