Home / Vijesti / BiH / Ambasada Njemačke u BiH postepeno počinje obradu zahtjeva za vize
Pasoš Poslovnidnevnik.ba

Ambasada Njemačke u BiH postepeno počinje obradu zahtjeva za vize

Odjeljenje za vize ambasade Njemačke u BiH postepeno počinje da radi sa strankama.

Podnošenje zahtjeva je najprije moguće za sljedeće kategorije:

  • spajanje porodice
  • stručni kadar i visokokvalifikovani kadar čije je upošljavanje nužno u ekonomskom pogledu i čiji se posao ne može prolongirati ili obavljati u inostranstva;
  • studenti čije se studije ne mogu u potpunosti realizovati iz inostranstvu;

Sistem za zakazivanje termina je od danas ponovo aktivan za gore navedene kategorije.

To važi i za listu čekanja za spajanje porodice (spajanje bračnih drugova, u Njemačkoj registrovanih istopolnih partnera i spajanje djece). Više na OVOM LINKU.

Ukoliko ste već dobili vizu

Ako Vam je Ambasada prije 18.03.2020. godine izdala vizu u svrhu jedne od gore navedenih kategorija, a koja je istekla i nije bila iskorištena, jer istu niste mogli koristiti zbog uvedenih mjera ograničenja putovanja usljed Kovida-19, onda postoji mogućnost da do 05.08.2020. godine podnesete besplatni neformalni zahtjev za novo viziranje pasoša.

Vaš zahtjev možete poslati, isključivo sa skeniranom kopijom Vaše istekle vize, putem pošte (Njemačka ambasada Sarajevo, Odjel za vize, Skenderija 3, 71000 Sarajevo) ili na e-mail adresu: neu-visa@sarj.diplo.de Nije potrebno da u navedenu svrhu lično dolazite u Ambasadu.

Ambasada zadržava pravo da u datom slučaju zatraži dodatnu dokumentaciju.

Iz Ambasade navode da će građani nakon provjere zahtjeva biti obaviješteni.

Napominje se da istekle vize čije korištenje nije bilo onemogućeno zbog mjera ograničenja putovanja usljed Kovida-19, ne mogu biti uzete u obzir.

Ako ste već imali termin

Odjeljenje za vize će direktno konktaktirati podnosioce zahtjeva kojima je u svrhu spajanja porodice već dodijeljen termin. Upiti po tom pitanju nisu potrebni.

Iz Ambasade su zamolili podnosioce zahtjeva za vizu, koji spadaju u kategorije u kojima se slobodno mogu registrovati za termin bez liste čekanja i koji su izuzeti od mjera ograničenja putovanja, da zakažu novi termin.

“Podnosioci zahtjeva za vizu, koji spadaju u sve ostale kategorije, za koje još uvijek ne važe iznimke od mjera ograničenja putovanja, do daljnjeg nemaju pristup sistemu za registraciju termina”, navode u Ambasadi.

Odjeljenje za vize će blagovremeno informisati o izmjenama u načinu rada, a više informacija moguće je pronaći na stranici Ambasade Njemačke u BiH.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Poziv za učešće u jedinstvenom istraživanju o poboljšanjima i promjenama u preduzećima

Banja Luka, 2.11.2023.) Eda – Agencija za razvoj preduzeća je pokrenula jedinstveno istraživanje sa ciljem …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)