Home / Vijesti / BiH / Vlada FBiH donijela nove zaključke: Traži se proglašenje epidemije

Vlada FBiH donijela nove zaključke: Traži se proglašenje epidemije

Vlada FBiH usvojila je informaciju o pogoršanoj kovid-19 epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH, kao i poduzetim aktivnostima Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva nakon prestanka stanja prirodne nesreće uzrokovane novim virusom korona u FBiH.

Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva su zaduženi da spram promijenjene epidemiološke situacije u svezi kovid-19 u Federaciji BiH, poduzimaju mjere i aktivnosti, s ciljem sprječavanja njegovog širenja, te o tome obavještavaju Vladu Federacije BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je obavezana da pojača inspekcijski nadzor, te koordinisano obavlja sve aktivnosti s kantonalnim upravama inspekcije.

Vlada Federacije BiH će uputiti zahtjev vladama kantona da svim poslovnim subjektima u Federaciji BiH, zdravstvenim ustanovama, privatnim praksama, ustanovama socijalne zaštite za smještaj starih osoba i djece na području nalože striktno postupanje po preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, odnosno sada naredbama Kriznog šzaba Federalnog ministarstva zdravstva, a suprotno postupanje primjereno sankcionisaju i u prekršajnom i u kaznenom postupku.

Federalno ministarstvo zdravstva pripremiće akt obraćanja Vlade Federacije BiH vladama kantona u kojem će se tražiti intenzivnije postupanje kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, a s ciljem poduzimanja i restriktivnijih mjera, ukoliko se ocijeni da su potrebne, spram procjene kovid-19 epidemiološke situacije u kantonu.

Takođe, pripremiće akt obraćanja Vlade Federacije BiH vladama kantona u kojem će tražiti pojačan nadzor svih inspekcija u kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kao i inspekcija organizovanih pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu, odnosno mjerodavnih opštinskih i gradskih inspektora, kao i kantonalnih uprava policije, s ciljem kontrole provođenja naređenih mjera, te poduzimanja mjera protiv onih počinioca koji krše naredene mjere u uslovima pandemije kovid-19. Ovo uključuje i iznalaženje mogućnosti na nivou kantona za povećanje broja inspektora u ovim oblastima.

Federalno ministarstvo zdravstva pripremiće i akt obraćanja Savjetu ministara BiH u kojem će zatražiti da bude osigurano jednako postupanje u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, što uključuje i žurno utvrđivanje epidemioloških kriterija za ulazak putnika u BiH, jaču kontrolu graničnih prelaza u BiH od strane Granične policije BiH, obavještavanje nadležnih tijela drugih država o laboratorijama koje su akreditirane i ispunjavaju uslove za laboratorijsku dijagnostiku – real time PCR za detekciju SARS-CoV-2, kao i drugih mjera neophodnih za spječavanje širenja kovid-19 u BiH.

Federalni ministar zdravstva je obavezan da, u skladu svojim ovlaštenjima iz Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, proglasi epidemiju kovid-19, te kao ugroženo područje odredi cijelu teritoriju Federacije BiH.

Ovi zaključci stupaju na snagu danom donošenja./Oslobođenje/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)