Home / Vijesti / BiH / “Ulazak u Njemačku nije moguć, izdavanje viza u ovom trenutku nema smisla”
Pasoš Poslovnidnevnik.ba

“Ulazak u Njemačku nije moguć, izdavanje viza u ovom trenutku nema smisla”

Niti Ambasada niti naš ured za izdavanje viza ni u jednom trenutku nisu obustavile svoje aktivnosti. One su se nastavile, ali smo morali zatvoriti Konzularni ured za posjetioce. To je bila zaštitna mjera kako bi sačuvali svoje osoblje, ali i posjetioce, kazala je za N1 njemačka ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, Margret Uebber.

Da li je BiH i dalje na njemačkoj listi rizičnih zemalja i kako su tretirani oni koji tokom pandemije dođu iz BiH u Njemačku? Kakvi su uopšte uslovi za putovanje i boravak, kakva je procedura?

Lista odražava trenutno epidemiološko stanje u našim partnerskim zemljama. Ova lista se stalno provjerava i ažurira što znači da zemlje u kojima dođe do smanjenja broj infekcija se sklanjaju sa te liste. Trenuto postoji ograničenje za državljane Bosne i Hercegovine. Želim kazati da smo državljanima BiH, koji su se za vrijeme pandemije našli u Njemačkoj, a istekla im je boravišna viza, na nebirokratski način pomogli da ostanu i produže svoj boravak.

Zbog viza je ugroženo 2.000 radnih mjesta u Njemačkoj – vijest koja je u prethodnom periodu zvučala uznemirujuće, objašnjenje je bilo da je Ambasada Njemačke u Sarajevu zbog pojave korona virusa obustavila rad 17. marta 2020.godine, do daljnjeg, te poništila sve zakazane termine za izdavanje viza i obustavila izdavanje viza. Šta biste poručili ljudima čija radna mjesta su ugrožena i čija je egzistencija možda dovedena u pitanje?

Dozvolite da razjasnim da niti Ambasada niti naš ured za izdavanje viza ni u jednom trenutku nisu obustavile svoje aktivnosti. One su se nastavile, ali smo morali zatvoriti Konzularni ured za posjetioce. To je bila zaštitna mjera kako bi sačuvali svoje osoblje, ali i posjetioce. S druge strane trenutni ulazak u Njemačku nije moguć, uz male izuzetke, tako da izdavanje viza u ovom trenutku nema ni smisla. Na našoj web stranici stalno pružamo informacije i tu će biti objavljene i informacija kada se ponovo otvori Konzularni ured.

Njemačka je prepoznata kao najpoželjnija lokacija za naše državljane koji su u potrazi za boljim životom i boljim uslovima rada. Kakve informacije možete dati onima koji razmišljaju da život u BiH zamijene životom u vašoj zemlji? Koje profesije su trenutno najtraženije ili najbolje plaćene i kakvi će biti uslovi za odlazak u narednom periodu, nakon što se stabilizuje situacija sa koronom?

Za nas je veliki dokaz povjerenja što toliki broj ljudu želi doći u Njemačku. S druge strane, u Njemačkoj smo imali veliku potrebu za stručnom radnom snagom. Posebna je potreba postojala što se tiče tehničkih i matematičkih zanimanja, ali i u oblasti zdravstva i njege. U ovom trenutku još uvijek se ne može sagledati kako će se situacija odvijati./N1/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)