Home / Vijesti / BiH / “Ostavka Radončića uticaće na migrantsku krizu”

“Ostavka Radončića uticaće na migrantsku krizu”

Ostavka Fahrudina Radončića, ministra sugurnosti BiH, dovešće do političke krize u institucijama države, a sve će se negativno odraziti na migrantsku krizu koja se sve više zahuktava na području Unsko-sanskog kantona.

Ovo je izjavio premijer USK Mustafa Ružnić te istakao kako je očigledno da će ovaj kanton ponovo ostati sam i biti prepušten na milost i nemilost kada se radi o pomenutoj krizi.

“Ponovo smo ostavljeni, ali nećemo posustati i predati se. Borićemo se da zaštitimo interes naših građana, bezbjednost njih i njhove imovine, ali i dostojanstvo migranata”, istakao je Ružnić.

Inače, migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona sve se više usložnjava, a trenutno najveći problem predstavlja nedostatak smještajnih kapaciteta za povećan broj ilegalnih stranih državljana koji stižu.

Trenutno u pet prihvatnih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši boravi 3.260 migranata dok je, prema policijskim procjenama, oko 2.000 njih bez riješenog pitanja smještaja.

U novom prihvatnom centru Lipa trenutno se nalazi 1.200 migranata, dok je prvobitno planirani kapacitet ovoga mjesta 1.000 osoba.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ističe kako je zabrinut zbog sve masovnijeg dolaska migranata i da ne isključuje određivanje novih lokacija gdje bi se oni smještali.

“Na Lipi postoji potencijal da se smjesti mnogo veći broj osoba i mislim da treba raditi na tome. U suprotnom, ako bude potrebno, otvorićemo neki novi Vučijak, pa i pet Vučijaka ukoliko bude trebalo”, kaže Fazlić.

Prema informacijama iz policije, svakodnevno na područje USK stiže između 100 i 150 migranata, a očekuje se i povećanje tog broja s obzirom na to da će uskoro ponovo biti uspostavljen talgo voz između Sarajeva i Bihaća./ZlatanČekic/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)