Home / Vijesti / BiH / GOVORI LI DODIK ISTINU O LAŽNIM VIZAMA IZ AMBASADE BIH U PAKISTANU

GOVORI LI DODIK ISTINU O LAŽNIM VIZAMA IZ AMBASADE BIH U PAKISTANU

Da li je Fahrudin Radončić, nakon što je ostao samoizoliran u “bošnjačkoj reprezentaciji”, odlučio u obračunu s pakistanskim ambasadorom zatražiti podršku “teške artiljerije” Milorada Dodika i Dragana Čovića? Da li je Radončić, ili neko iz njegovog Ministarstva autor “informacije” o tri hiljade nezakonitih viza izdatih u ambasadi BiH u Pakistanu, kao i izmišljotine o devet hiljada Pakistanaca koji se trenutno o nalaze u BiH, trebalo bi, nadajmo se, uskoro biti nešto jasnije.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu falsifikovao je ulazne vize za 3 hiljade Pakistanaca koje su ušli u Bosnu i Hercegovinu i predstavljaju ozbiljan sigurnosni problem”, “otkrio” je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, prije pet dana gostujući u emisiji “Aktuelno” Radio Televizije Republike Srpske. On je kazao da su taj alarmantni podatak na sastanku u Predsjedništvu BiH iznijeli predstavnici Minisarstva sigurnosti u Savjetu ministara BiH. Potom se Dodik dodatno zaigrao brojkama i slovima pa saopćio da sa je sada “jasno otkud 9 hiljada Pakistanaca ovdje i zašto Pakistan neće da ih vrati”. Riječ je o tajnom (bošnjačkom) planu kojeg je on, uz pomoć Ministarstva sigurnosti BiH, raskrinkao jer će, i to je saznao, u migrantskim centrima hiljade Pakistanaca “htjeti da izgrade džamije i slično” i trajno se naseliti. “Zato je važno da imamo Republiku Srpsku, jer ako nemamo RS izgubićemo sve što imamo ovdje”.

DODIKOVA LAŽA I ČOVIĆEVA PARALAŽA

Nekoliko dana kasnije, 20. 5., nakon sastanka sa Dodikom na opasnost od masovnog ilegalnog dolaska (pakistanskih) migranata u Bosnu i Herecvegovinu upozorio je i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH. “Činjenica je da ima tu puno stvari, imamo tih 3 tisuće i nešto ljudi sa tim lažnim vizama i puno drugih afera…“, podupro je Čović, kao i u manje-više u svemu drugom svog kolegu iz SNSD-a.

Na Dodikove i Čovićeve tvrdnje reagiralo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopćenjem u kojem je rečeno da “nemamo saznanja o navodnom izdavanju 3.000 lažnih viza od ambasadora BiH u Pakistanu Sakiba Forića“. MIP BiH je uputio instrukciju ambasadoru Foriću da se očituje o optužbama na njegov račun, te pozvao “pravosudne i policijske agencije da žurno provjere navode o nezakonistostima oko izdavanja viza”.

No, Dodik, a na osnovu njegovih “otkrića” i Čović, nisu se u svojim saznanjima o lažnim vizama i najezdi hiljade Pakistanaca u BiH pozivali na nalaze Ministarstva vanjskih poslova, što bi bio neki normalan i logičan izvor kada je riječ o (ne)funkcioniranju diplomatsko-konzularnih predstavništva. Kako je kazao Dodik, ta informacija u Predsjedništvo BiH stigla iz Ministarstva sigurnosti BiH.

A o čemu je tačno Ministarstvo sigurnosti BiH, odnosno resorni ministar Fahrudin Radončić izvijestio Predsjedništvo BiH prvi je saznao portal “SB”. Fahrudin Radončić je 18. maja ove godine , dakle dva dana prije senzacionalnog Dodikovog otkrića o hiljadama “lažnih viza koje je izdao ambasador BiH u Pakistanu”, uputio opširno pismo u kojem nema niti jedne riječi o nezakonitostima u radu ambasadora BiH u Pakistanu Saiba Forića, niti se pominju hiljade lažnih viza. Ali, zato ima pregršt ogorčenja i naramak nezadovoljstva zbog postupaka i djelovanja ambasadora Pakistana u našoj zemlji Mohammeda Khalida Rao-a. Dakle, Radončić obavještava članove Predsjedništa BiH “da je ambasador Ambasade Pakistana NJ.E. Mohammed Khalid Rao 8. maja 2020.godine primio u prostorijama Ambasade građanina Bosne i Hercegovine, Armina Cibru”.

Kako dalje navodi u svom tugaljivo pismu Radončić, “tom prilikom, Armin Cibra je NJ. E. uručio dva pamfleta štampana u privatnom izdanju protiv Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine: “Fahrudin Radončić- mafijaš u pdzemlju Balkana” i “Dosije Šćepo”.

alt

(Pakistanski ambasador Mohammeda Khalid Rao i Armin Cibra)

CIBRA KAO RADONČIĆEV I DRŽAVNI PROBLEM!?

“Kabinet ministra sigurnosti BiH” dalje informira članove državnog Predsjednišva BiH da je Armin Cibra “bio nekredibilni svjedok u sudskom procesu u Prištini, gdje njegovo svjedočenje proglašeno popuno nerelevantnim, a optuženi pravosnažno oslobođen pred međunarodnim tribunalom EULEX”.

Nakon što je iscrpno citirao detalje sa razgovora sa pakistanskim ambasadorom koje je na društvenim mrežama objavio Armin Cibra, Fahrudin Radončić ljutito prosveduje što je “ambasador akreditiran u Bosni i Hercegovini dozvolio sebi da primi osuđivanu osobu i sasluša sve insinuacije na račun ministra sigurnosti države u kojoj vrši diplomatsku službu”, čime je, po Radončićevom mišljenju, pored drugih nedopusivih svari “ambasador Rao grubo prekršio svoj mandat“.

Zbog svega toga ministar sigurnosti BiH predložio je da “Predsjedništvo Bosne i Hervegovine razmotri ovu informaciju i poduzme sve mjere u skladu sa svojim nadležnostima u cilju očuvanja integriteta i suvereniteta svojih zvaničnika od ovakvih nediplomatskih i nedobronajmjernih postupanja diplomata akreditovanih u Bosni i Hercvegovini”.

U prilogu ovom pismu Fahrudin Radončić je dostavio desetine raznih dokumenata, sudskih presuda, novinskih članaka, objava na društvenim mrežama…kojim je članove Predsjednišva BiH zatrpao dokazima o kriminalnom, moralnom, spisateljskom.. profilu Armina Cibre.

U ovoj golemoj hrpi odranije poznate sudske i medijske građe , Fahrudin Radončić, međutim, nije Predsjedništvu BiH dostavio niti jedan dokument iz kojeg bi oni bili informirani o “tri hiljade lažnih viza koje je podijelio ambasador BiH u Pakistanu”, kako već danima optužuje Dodik. Prošlo je pet dana od tog Dodikovog “otkrića”, a Ministarstvo sigurnosti BiH i ministar Radončić nisu našli za shodno da objasne da li su Dodika (i druga dva člana Predsjednišva BiH) informirali o kriminalu u ambasadi BiH u Pakistanu, ili je Dodik, a nakon njega i Dragan Čović, sve hladno izmislio, bezočno slagao, kako bi “podebljao” kolekciju kriminalnih afera koje u Bosni i Hercegovini producira “samo jedna strana-bošnjačka”.

Kao što je javnosti uglavnom poznato, sukob ministra sigrnosti BiH Fahrudina Radončića i ambasadora Pakistana Muhammada Khalida Rao-a buknuo je prije nekoliko nedjelja kada je Radončić optužio ambasadora da ne želi pomoći vlastima BiH u deportiranju ilegelnih migranata iz te zemlje koji se nalaze u BiH. Ministar je zaprijetio ambasadoru da bi zog nekooperativnosti mogao biti proglašen personom non gratta i protjeran iz Bosne i Herecgovine.

SEDAM NAJTEŽIH GODINA U SREDNJOJ ŠKOLI

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova Bisera Turkovićsu se u razgovoru sa amasadorom Pakistana ogradili od Radončićeve harange protiv njega i poručili da to nije službeni stav Bosne i Hercegovine koja visoko cijeni podršku i pomoć koju joj Pakistan pruža od njenog osamostaljenja.

Da li je Fahrudin Radončić, nakon što je ostao samoizoliran u “bošnjačkoj reprezentaciji”, odlučio u obračunu s pakistanskim ambasadorom zatražiti podršku “teške artiljerije” Milorada Dodika i Dragana Čovića? Da li je Radončić, ili neko iz njegovog Ministarstva autor “informacije” o tri hiljade nezakonitih viza izdatih u ambasadi BiH u Pakistanu, kao i izmišljotine o devet hiljada Pakistanaca koji se trenutno o nalaze u BiH, trebalo bi, nadajmo se, uskoro biti nešto jasnije. Ali pretvarati svoj privatni rat sa nekadšnjim suradnikom, vozačem Arminom Cibrom u bitno državno i diplomatsko pitanje, što je uradio ministar sigurnosti, samo je pokazatelj bezočnog privatiziranja javne funkcije i njene zlouptrebe u konačnici za “sinosopstveničko” denunciranje države. A to je Radončiću, ministru koji je sedam godina udarnički išao u srednju školu u Ivangradu osigurao neko , a zna se i ko, samo ga/ih treba pažjivi potražiti na Poljinama, kome je također javni i državni interes zadnja rupa na svirali, a privatni i familijarni prva, jedna i jedina.

(Senad Avdić/SlobodnaBosna)

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)