Home / Vijesti / BiH / Situacija u RS-u se otela kontroli Stanić poziva Dodika na hitnu reakciju ,ogromna stopa smrtnosti u RS-u

Situacija u RS-u se otela kontroli Stanić poziva Dodika na hitnu reakciju ,ogromna stopa smrtnosti u RS-u

Republika Srpska zbog situacije sa epidemijom virusa korone treba od Srbije tražiti stručnu pomoć u borbi protiv virusa korone”,  poručio je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a Slobodan Stanić

On je kazao da brojni pokazatelji, a pogotovo stopa smrtnosti, govore da postoje opravdani razlozi za zabrinutost.

„Bojim se da su konci u nekom trenutku ispušteni i stopa smrtnosti se popela na 7, 2 %, što je znatno iznad prosjeka regiona od 2, 7 %, dok Republika Srbija ima stopu smrtnosti 2, 2 % , a  Federacija BiH  3, 7%“, naveo je Stanić.

Prema njegovom mišljenju ovaj put, od Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića, Republika Srpska  treba tražiti stručnu, a ne materijalnu pomoć.

„Umjesto da traži stetoskope, stalke za infuziju i osnovni medicinski materijala, trebamo tražiti pomoć epidemiloga, virologa, imunologa. Potrebna nam je i pomoć kliničara sa ciljem preispitivanja protokola liječenja u Republici Srpskoj. Pored toga potrebno je da se adekvatnim ugovorima obezbijedi dodatnih 500 analiza PCR dnevno“, precizirao je Stanić.

Podsjetio je da se ni Srbija nije ustručavala, da kada joj je bilo najteže, zatraži stručnu i svaku drugu pomoć od Narodne Republike Kine.

„Zašto da onda mi ne odbacimo sujetu i pozovemo dvije grupe stručnjaka iz Republike Srbije da nam pomognu“, upitao je Stanić!?

On je istakao da se javnosti mora pokazati grafikon epidemije u Republici Srpskoj.

-U ovom trenutku niko više ne spominje u kojoj se mi sedmici epidemije nalazimo ? Da li su one famozne ” kritične” dvije sedmice prošle ? Da li, kako je rekao direktor UKC-a, mi “aktivno udaramo virus “, ili on udara nas?! A da ne spominjem “ispravljanje epidemiološke krive”, ili da neko pokaže javnosti taj famozni grafikon epidemije u Republici Srpskoj?! Bojim se da su konci u nekom trenutku ispušteni i stopa smrtnosti se popela na 7, 2 % što je znatno iznad prosjeka regiona od 2, 7 %, dok Republika Srbija ima stopu smrtnosti 2, 2 % ( FBiH  3, 7%).Znam da će odgovor biti da je otkriveno više oboljelih da bi stopa smrtnosti bila niza, ali vi ste odredili i kriterije za testiranje – kazao je Stanić.

Kada se, dodaje on, visokoj stopi smrtnosti oboljelih doda prodor Covid infekcije u UKC, bolnice Doboj i Prijedor,  traženje sveobuhvatne pomoći je u potpunosti opravdano.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

AFERA RESPIRATORI -KOMISIJA ZA SIGURNOST ZASTUPNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBIH ZAVRŠILA I DONIJELA ZAKLJUČKE SA PREPORUKAMA VLADI

Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sačinila je 12 zaključaka kojim se direktno od …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)