Home / Vijesti / BiH / U Bosanskoj Krupi oformljen izolatorij

U Bosanskoj Krupi oformljen izolatorij

U Bosanskoj Krupi je, nakon Cazina, formiran drugi izmješteni izolatorij u Unsko-sanskom kantonu za potrebe smještanja osoba zaraženih virusom korona, s kapacitetom od 50 kreveta.

Zbog blizine Doma zdravlja smješten je u prostorijama Prve osnovne škole, a krevete i ostalu neophodnu opremu obezbijedili su Crveni križ, Dom zdravlja i općina Bosanska Krupa.

“Mi se već 15 dana spremamo za odbranu od virusa korona i jedan od zadataka koji smo sebi postavili je i pravljenje izolatorija. Odlučili smo se da to bude na ovom mjestu, jer tako možemo brzo pružiti eventualnim pacijentima najbolju njegu. Nadam se da ovo neće biti u funkciji, da ćemo preventivnim mjerama zaustaviti širenje virusa, ali moramo biti spremni”, istakao je Armin Halitović, načelnik ove općine.

Izolatorij je namijenjen pacijentima s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, dok će se oni u težem stanju upućivati na Infektivni odjel Kantonalne bolnice u Bihaću. Na području Bosanske Krupe evidentirana je jedna osoba zaražena ovim virusom, dok se u kućnoj izolaciji trenutno nalaze 294 lica. Inače, sve lokalne zajednice u USK imaju obavezu da formiraju izmještene izolatorije i ove aktivnosti su u toku./zlatan čekić/nezavisne /

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Šta je “pametni karantin” koji uvodi Češka?

U Češkoj je počelo testiranje tzv. pametnog karantina – praćenje ljudi preko korišćenja telefona i …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)